Tidningen rankar varje år Sveriges akutsjukhus utifrån 176 indikatorer. Underlaget är data som sjukhusen själva rapporterat till Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och regioner, samt olika nationella kvalitetsregister.

Bästa sjukhuset 2019 håller Universitetssjukhuset Örebro fast vid förstaplatsen som det fick året innan i kategorin för universitetssjukhus. 

– Vad roligt. Vi har tuffa tider och då är det upplyftande att se att fokus på kvalitet, patientsäkerhet och ekonomi ger avtryck och återigen resulterar i denna utmärkelse, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, till Dagens Medicin.

Sahlgrenska universitetssjukhuset kliver för första gången sedan 2015 åter upp på podiet och ställer sig på en andraplats. Trea blir fjolårstvåan Norrlands universitetssjukhus. 

Bland de sjukhus som klassas som mellanstora återfinns Västervik i topp. Sjukhuset har funnits bland de tre främsta alla år sedan 2016; ett par gånger som etta. Västervik följs av Värnamo sjukhus på en andraplats och Hallands sjukhus Varberg på en tredjeplats.

I kategorin »mindre sjukhus« kammar Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm hem förstaplatsen. Oskarshamns sjukhus rankas tvåa och Sollefteå sjukhus blir trea.

Oskarshamn har stått på prispallen varje år sedan Bästa sjukhuset instiftades 2012. Flera gånger har sjukhuset varit etta, såsom i fjol. Men i år blev det en andraplats när fjolårstvåan Capio S:t Görans sjukhus i stället knep förstaplaceringen. 

– När vi blev av med förstaplatsen förra året så inser man att det här är något vi vinner varje dag. Men det var inte så att vi gick igenom sammanställningen och fixade till det som behövdes för att bli etta. Vi jobbade på som vi alltid gör, säger Christian Kylander, chefläkare på Capio S:t Görans sjukhus, till Dagens Medicin.