Den ena överenskommelsen omfattar 5,9 miljarder kronor under 2020. Syftet är att utveckla hälso- och sjukvården med en särskild inriktning mot den nära vården.
Bland annat ska 1,4 miljarder användas av regionerna för att förbättra tillgängligheten i primärvården, öka kontinuiteten samt bidra till en mer personcentrerad vård, exempelvis genom patientkontrakt.
Dessutom blir det 1,5 miljarder i generella bidrag »med fokus på primärvården« till regionerna för 2020.
I överenskommelsen ingår också en satsning på vårdens medarbetare på 2,9 miljarder kronor. Av dessa ska 1,8 miljarder användas av regionerna för stärkt planering av kompetensbehoven, förbättrade förutsättningar på arbetsplatserna, utbildning och kompetensutveckling av personal.
– Överenskommelsen om god och nära vård har särskild bäring på primärvården. Det är del av reformeringen av primärvården. I det ingår också de lagförslag som vi nu bereder på regeringens sida tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Målet är att vi ska lägga en första proposition på riksdagens bord i vår, sa Lena Hallengren vid en pressträff.
Fler propositioner är att vänta under mandatperioden, och förslagen kommer att bygga på de delbetänkanden som Anna Nergårdh lämnat i utredningen »God och nära vård«, samt på Göran Stiernstedts utredning »Digifysiskt vårdval«.
Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har också ingått en överenskommelse för att stärka den psykiska hälsan. För 2020 handlar det om 1,7 miljarder kronor.
– Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Psykisk ohälsa är vår tids stora folkhälsoproblem. Hela samhället måste kraftsamla, sa Lena Hallengren.
Tanken är att pengarna bland annat ska användas till investeringar i mobila psykiatriteam och insatser för att förebygga självmord.
Läs mer om regeringens överenskommelser med SKR här.