Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Kristian Pohl

Principen om att vård ska ges efter behov och inte plånbok är hotad. Det skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en debattartikel i Aftonbladet. Hon säger att regeringen »tar signalerna om att försäkringspatienter i vissa fall går före offentligt finansierade patienter på största allvar«.

Nu ger regeringen Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppdraget att undersöka och beskriva riskerna för att försäkringspatienter ges företräde i vården. Därefter kommer regeringen att lägga förslag i riksdagen. »Det ska inte finnas några gräddfiler i vården«, skriver Lena Hallengren.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2020.

Oron för att försäkringspatienter går före bekräftas av ett stickprov som Dagens Nyheter presenterade i december. Tidningen hade kontaktat tio vårdgivare och utgett sig för att vara potentiella patienter. I nio fall svarade vårdgivarna att vård ges snabbare för den som har privat försäkring.

 

Läs även:

Privata vårdbolag prioriterar försäkringspatienter

»Hedda Care är en reaktion på att regionerna inte har lyckats«