Som Läkartidningen tidigare berättat har kurser som innehållit så kallade Disc-modeller kritiserats för att vara pseudovetenskapliga. Det lyftes nyligen fram i podden Sinnessjukt, vilken gått igenom vilka regioner som beställt kurser med dessa modeller.

Nu ger föreningen Vetenskap och folkbildning de fyra regionerna utmärkelsen »Årets förvillare«. I motiveringen står bland annat att regionerna har slösat bort miljontals skattekronor på »ovetenskapligt trams« som är likvärdigt med »kvällstidningshoroskop«. 

Företaget Move management, som sålt kurser till regionerna, har tidigare påpekat att Disc utgjort en ytterst liten del av kurserna och därför inte kan sägas ha kostat regionerna miljontals kronor. Företaget menar också att metoderna anses vara beprövad erfarenhet.

På samma tema ger Vetenskap och folkbildning priset »Årets folkbildare« till Christian Dahlström, mannen bakom podden Sinnessjukt. Han får utmärkelsen både för sitt avsnitt om Disc-modellerna och för ett tidigare avsnitt om författaren Soki Chois bok Kimchi och kombucha, vilken gör kopplingar mellan kost och exempelvis alzheimer, ADHD, autism och depression.

I motiveringen skriver föreningen att Christian Dahlström »trots knappa resurser och med risk att stöta sig med inflytelserika massmedieaktörer« grävt fram hur »redaktioner slarvat med källkontroll och att skattemedel har slösats bort på ovetenskapligt nonsens«.

 

Läs även:

Svar på kritiken mot Disc: »Beprövad erfarenhet stärker validiteten«

Regioner satsar miljoner på ifrågasatt utbildning

Forskare kritiserar populär hälsobok