– Det är lämpligt att ge kommuner och regioner besked redan nu så att de har möjlighet att planera sin verksamhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff, enligt nyhetsbyrån TT.

Syftet med satsningen är att »trygga medborgarnas tillgång till en bra vård, skola och omsorg«. Regeringen kommer inom kort att presentera hur mycket pengar som fördelas till varje region och kommun.

Sveriges Kommuner och regioner (SKR) välkomnar de nya pengarna till välfärden.

– Dagens besked ger bättre förutsättningar för kommuner och regioner att möta den svaga konjunkturen. Det viktigaste är att sektorn får tidiga besked och inte när pengarna betalas ut. Det är glädjande att det nu äntligen också sker ett trendbrott i form av generella bidrag, även till regionerna, så att de kan användas utifrån lokala och regionala behov. Det är en viktig skillnad från tidigare år när regionerna endast fått riktade bidrag, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Utöver de fem välfärdsmiljarderna blir det dessutom en satsning på 750 miljoner kronor för att stärka tryggheten. Bland annat får domstolsväsendet 400 miljoner extra för att minska handläggningstiderna.

Oppositionen har krävt besked om hur det blir med extra pengar till kommuner och regioner. Moderaterna har krävt 3 miljarder i extra tillskott, KD vill se 6,7 miljarder och Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder extra.

Vänsterpartiet, som i förra veckan inledde förhandlingar med M och KD för att komma överens om mer pengar till välfärden, anser inte att dagens besked om fem miljarder kronor extra är tillräckligt.

– Vi går vidare och kommer fortsätta att förhandla med M och KD, säger Ulla Andersson (V), eknomisk-politisk talesperson, enligt tidningen ETC.