Sven Britton, en av läkarna som ifrågasätter beredskapsbedömningen.

Det var under en presskonferens i går måndag som socialminister Lena Hallengren (S) uppgav att beredskapen mot covid-19 är god, vilket Läkartidningen rapporterat.

I en nationell lägesrapport den 18 februari pekar också Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen på en god beredskap i landet i nuläget – det vill säga när det fortfarande inte rapporterats någon smittspridning.

Av rapporten – som bygger på en inventering i landets regioner den 30 januari – framgår bland annat att det totalt sett finns tillräckligt med personlig skyddsutrustning för vårdpersonal för att klara av cirka 5 000 diagnosbesök och cirka 1 400 vårddygn.

Förutsatt att varje patient vårdas i 14 dagar skulle det motsvara cirka 100 patienter.

Myndigheterna varnar samtidigt för att det finns risk för utebliven leverans, liksom under krisen med Apotekstjänst i höstas, från tillverkare av förbrukningsmaterial och läkemedel, som kan leda till ökad belastning på vården. Flera regioner pekar dessutom redan nu på att beställningar restnoterats med hänvisning till utebliven leverans från Kina.

Nu ifrågasätter alltså flera läkare regeringens bild av att beredskapen är god.

Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, anser att Sverige ska aktivera en beredskapsplan och noga undersöka vad det skulle innebära för sjukvården om ett par hundra infektionsplatser måste användas för patienter med covid-19.

– Vi har det lägsta antalet sängplatser per invånare i hela Europa. Ska vi sänka det ytterligare genom att öppna platser för den här infektionen, då blir det svårt. Men omöjligt ska det väl inte vara i ett välorganiserat land, säger han till Aftonbladet.

Staffan Sylvan, tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län, går så långt att han anklagar regeringen för att komma med desinformation. I en debattartikel i Expressen påpekar han att det i Sverige finns endast 510 intensivvårdsplatser där man klarar cirka 45 500 vårdtillfällen per år. Vårdtillfällen som normalt är betydligt kortare än de 2–3 veckor som de allvarligt sjuka patienterna med covid-19 kräver, enligt Staffan Sylvan.

»Om/när covid-19 utvecklas till en pandemi och Socialstyrelsens beräkning stämmer att 20 procent av befolkningen insjuknar så behöver 300 000 personer över tid sjukhusvård och 100 000 personer intensivvård« skriver han i debattartikeln.

På sistone har också Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet riktat skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens hantering av utbrottet av det nya coronaviruset. Han anser bland annat att Folkhälsomyndigheten tonat ned riskerna med utbrottet – något som kan öka risken för en pandemisk spridning.

I en intervju med TT kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell kritiken.

– Bara för att vi inte säger att världen kommer att gå under, betyder det inte att vi har gjort och gör väldigt mycket. Om man säger det riskerar man att göra mer skada än nytta. Vi har jobbat väldigt hårt och försökt hålla en bra nivå. Att skapa oro vore inte alls bra i ett sånt här läge. Kritikerna har heller inte preciserat vad de tycker vi ska göra mer av, som vi inte redan gör, säger han.

Anders Tegnell ser fortfarande risken för smittspridning i Sverige som liten.

– Men vi gör veckovisa bedömningar och vi har inte gjort veckans ännu, så vi får se var vi landar, säger han till TT.

Läs även:

Nya rekommendationer efter ökad spridning av coronavirus

Coronaviruset: Regeringen stöttar WHO:s krisfond med 40 miljoner

Ny rapport: 3 000 coronavirusfall bland sjukvårdspersonal i Kina

Fler labb får möjlighet att analysera coronavirus

Studie: Coronavirusets förmåga att sprida sig är större än WHO trott

Läkare: Folkhälsomyndigheten borde uppmana till större försiktighet

Förändrad diagnosmetod fick coronavirusfall att skena

Nu har coronaviruset fått ett namn

Vårdcentral utrymdes efter larm om coronavirus

Visselblåsande läkare död – stor ilska i Kina

»Viktigt genombrott« i jakten på vaccin mot 2019-nCoV

Omkring 50 prov har analyserats för nya coronaviruset

Bekräftat fall av coronavirus i Sverige

Myndighet vill klassa nya coronaviruset som samhällsfarligt

Internationellt nödläge utlyst på grund av nya coronaviruset

Ännu inga coronafall i Sverige

Över 500 smittade i nya coronaviruset – stad isoleras

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Nytt coronavirus upptäckt i Kina