Som Läkartidningen tidigare berättat har så kallade Disc-modeller, som bland annat ingått i obligatoriska kurser för ST-läkare, fått hård kritik för att vara pseudovetenskapliga. Det framgick när podden Sinnessjukt gick igenom kurser som bland annat fyra regioner beställt för sina läkare under utbildning. 

Disc har använts för att kursdeltagarna ska få en uppfattning om sitt eget och andras beteende i kommunikation med andra människor.

Nu väljer Skaraborgs sjukhus att stoppa kurser som innehåller de kritiserade modellerna, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. Ledningen för sjukhuset vill inte ställa upp på en intervju i radion, men skriver i ett mejl till P4: »Vi ser fortlöpande över och utvärderar de kurser vi anordnar. Efter den omfattande uppmärksamheten med tillhörande debatt om metoder för självskattning, har vi valt att se över vårt kursinnehåll ånyo för just den här specifika utbildningen.«

Något centralt direktiv från Västra Götalandsregionen har ännu inte kommit. Men verksamheterna uppmuntras att välja bort kurser med Disc.

– I Västra Götaland finns på central nivå en förväntan om att detta ska avslutas i alla förvaltningar, säger Gabriel Holmqvist vid regionens presstjänst till nyhetsbyrån TT.

Västra Götalandsregionen har tidigare sagt till Läkartidningen att verksamheterna kan ha gjort fel som köpt kurser som innehåller Disc-modeller. Enligt regionens »riktlinjer för användande av arbetspsykologiska test inom chefs- och medarbetarområdet« måste test vara granskade och godkända av Stiftelsen för tillämpad psykologi, European federation of psychologists’ associations eller Det Norske Veritas, ett företag som certifierar bland annat utbildningar. Det är inte Disc.

Move management, företaget som bland andra Västra Götalandsregionen köpt utbildningar från, säger dock till Läkartidningen att de riktlinjerna inte är tillämpningsbara på kurserna i fråga.

Även Halland och Östergötland ska plocka bort momentet med personlighetsbedömning, uppger TT. I Västernorrland överväger man saken inför utbildningsstarten till hösten, men ännu är inget beslut fattat.

Move management säger att modellerna visserligen inte kan beläggas vetenskapligt på det sätt kritikerna menar, men att de ändå är användbara som ett »pedagogiskt metod- och reflektionsstöd«, och att de endast utgör ett litet moment i kurserna.

 

Läs även:

Fyra regioner får utmärkelsen »Årets förvillare«

Svar på kritiken mot Disc: »Beprövad erfarenhet stärker validiteten«

Regioner satsar miljoner på ifrågasatt utbildning