Varje år rankar Swedeheart vården för patienter med hjärtinfarkt utifrån de resultat genom hela vårdkedjan – både när det gäller det akuta omhändertagandet och sekundärpreventiva insatser – som olika sjukhus har registrerat föregående år. 

Och som vanligt publiceras resultatet på Alla hjärtans dag.

I år toppar alltså Sollefteå sjukhus listan, med 10 poäng av 11 möjliga.

På delad andraplats kommer Danderyds sjukhus, Sunderby sjukhus, Södersjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Västmanlands sjukhus Västerås, som samtliga får 9 poäng.

Det är inte första gången Sollefteå sjukhus rankas som bäst i klassen på hjärtinfarktsvård. 

Förra året fick sjukhuset dela prispallen med Falu lasarett, som dock får nöja sig med en sämre placering den här gången, med sina 8,5 poäng.

Tomas Jernberg, ordförande i Swedeheart, konstaterar att Västernorrland har en bra hjärtsjukvård.

– Det har de visat de senaste åren. Sedan har Sollefteå lyckats extra bra med sekundärpreventionen, säger han till Läkartidningen.

Av Swedehearts årsrapport för 2019 framgår att tidig kontakt, fokus på individen och hög grad av tillgänglighet har lett till att sekundärpreventionen efter kranskärlsingrepp fungerar sällsynt bra vid Sollefteå sjukhus.

– Det rör sig ofta om en kombination av bra struktur och engagerade eldsjälar, säger Tomas Jernberg.

I 2019 års kvalitetsindex ligger medeltalet på 6,6 poäng, vilket är en ökning jämfört med 2018 då det var 6,2 poäng. Spridningen mellan sjukhusen låg mellan 2,5 och 10 poäng. 

Sist i rankningen placerar sig sjukhusen i Skellefteå, Kalix, Ystad och Kiruna.

Ta del av Swedehearts kvalitetsindex för 2019.