Nio procent av de som smittats sars-cov-2 i Italien är sjukvårdspersonal, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det italienska förbundet för läkare och tandläkare har publicerat namnen på de 24 läkare som dött, där den yngsta var 57 år.

Flera av läkarna var inte testade för covid-19. De flesta hade arbetat i Lombardiet, den hårdast drabbade regionen. Sjukvårdsstiftelsen Gimbe uppmanar att all sjukvårdspersonal i landet, speciellt de som gör hembesök, testas.

Uppgifter från det italienska civilförsvaret visar att mer än dubbelt så många inom den italienska sjukvårdspersonalen har drabbats, jämfört med den kinesiska. Det rör sig om drygt 4 800 personer, enligt det nationella hälsoinstitutet Istituto Superiore di Sanità, citerad av Wanted in Milan.

Den 57-årig läkaren omkom förra onsdagen. Han hade då bekräftats ha covid-19 och därefter fått en dubbelsidig lunginflammation, rapporterar Washington Post. Läkaren hade dessförinnan larmat om att lagret av handskar tagit slut på hans sjukhus.