Arin Malkomian, ordförande i Swesem. Foto: Joakim Andersson

I dag höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för en allmän smittspridning av det nya coronaviruset till »mycket hög«. Mot bakgrund av det har Svensk förening för akutsjukvård (Swesem) nu beslutar att ställa in det nationella mötet i akutsjukvård, Sweets, som var tänkt att hållas i Stockholm i morgon, onsdag.

– Efter den riskhöjningen gick det bara inte. Det var inte längre säkert att hålla konferens. Och Folkhälsomyndigheten rekommenderade också att man inte ska ha möten i slutna rum. Efter ett styrelsemöte klockan 16 valde vi att ställa in, säger Arin Malkomian, ordförande i Swesem.

Mellan 120 och 150 akutläkare var anmälda till konfrensen. Swesem undersöker möjligheterna att ändå hitta någon form av lösning för att hålla delar av konferensen digitalt.

– Vi ska se om vi kan hitta en nätlösning, streama lite eller spela in och dela det på nätet. Och även ha lite coronautbildning för akutläkare i Sverige; vad man ska tänka på, symtom, kläder och hygien.

Hur känns det nu?

– På ett sätt är det väldigt sorgligt, vi tre som jobbat mest med det här har lagt ner ett års arbete på det här. Men det är också väldigt skönt att vi tagit ett beslut och att vi kan gå vidare, i stället för att vänta dag för dag som vi har gjort sedan i fredags. Det har varit påfrestande.

Senaste artiklarna:

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning till »Mycket hög«

Värmland inför karantän för vårdpersonal

Regeringen lovar extra pengar på grund av corona

S:t Göran i stabsläge efter oklart fall av covid-19

Inställd sjukvårdsmarsch efter osäkerhet kring coronasmitta