Per Follin uppger att han haft kontakt med vårdcentraler i Järva om att testning av invånare för coronasmitta ska göras utomhus.

– Det är ett önskemål från deras sida, det kan vara en förstärkning på vårdcentralen. Regionen har bestämt att skicka den frågan direkt vidare. Jag räknar med att det kommer, säger Per Follin, till Mitt i.

Enligt Per Follin är det dock inte aktuellt att testa alla boende i området.

Bakgrunden är uppgifter om antalet smittade och döda i området, som ligger i nordvästra Stockholm. Dagens Nyheter uppgav i går, onsdag, att kring »130 av de 959 i Stockholms län som konstaterats smittade med det nya coronaviruset kommer från Järvaområdet«. Vidare konstaterades att minst »sex av de 19 som har avlidit på sjukhus i Stockholms län med konstaterad covid 19 var bosatta där«.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, har läkaren Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, sagt till SVT.

Informationen om den nya coronasmittan kommer att utökas i det aktuella området, uppger Dagens Nyheter.