På Karolinska universitetslaboratoriet i Stockholm börjar testkit och reagenser bli en bristvara.

– Många använder färdiga testkit. I Stockholm har man kört med testkit från Roche men nu är de restnoterade, säger Anders Vahlne, läkare och professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet (KI), till Aftonbladet.

Ett antal reagenser till prov är också restnoterade. Enligt Anders Vahlne har laboratoriet gått ut internt och frågat om forskare på KI har reagenser att avvara.

Även i Skåne börjar bristsituationen bli kännbar. Där används ett provkit som innehåller en duopinne som tar ett prov från näsan och ett i halsen. Det är ett svenskt företag som har utvecklat produkten och nu är den snart slut. Nästa leverans kan inte komma förrän i maj, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi jobbar med Folkhälsomyndigheten för att så snabbt som möjligt godkänna andra provtagningsmetoder. Kan man ta bara halsprov, är virushalten tillräckligt hög där, till exempel? säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi, till tidningen.

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har varnat för det råder brist på de ämnen och den utrustning som behövs för att testa misstänkta fall av covid-19. Nu uppmanar myndigheten länderna att hushålla med test och prioritera gamla och sjuka samt personal som jobbar inom vård och omsorg.

– Vi arbetar tillsammans med EU-kommissionen för att se hur vi kan hjälpa till i situationen. Vi har även varit i kontakt med WHO som jobbar på att tillhandahålla mer material till testerna, säger Eeva Broberg, expert på virologi vid ECDC, till SVT.