Maria Taranger, verksamhetschef vid akuten på Östra Sjukhuset i Göteborg. Foto: Viktoria Fimmerstad/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Det är lugnet före stormen när Läkartidningen når överläkare Maria Taranger precis före den gångna helgen. Sjukhusledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset har just tagit beslut om att samla alla coronapatienter och skapa ett enda »epidemisjukhus« på Östra sjukhuset.

Till infektionskliniken kommer alla bekräftade fall, men dessförinnan är det akutens ansvar att sortera dem. För att den sorteringen – som inleds utomhus – ska fungera är det viktigt att själva antalet patienter som kommer till akuten minimeras. Och där har man redan kommit långt.

– Hade coronan slagit till för säg fem år sedan så hade jag varit mycket oroligare, säger Maria Taranger. Då hade vi överbeläggning på våra avdelningar, i dag har vi inte det. 

Hon inser att bristen på intensivvårdsplatser och respiratorer kan bli allvarlig den närmaste tiden i stora delar av landet. Men när det gäller vårdplatser i allmänhet tycker hon att diskussionen varit missriktad i flera år.

– Det är inte antalet vårdplatser som är huvudproblemet, det är hur vi använder dem.

Maria Taranger har nu gjort om en större avdelning till karantän för misstänkta covid-19-fall. Hennes övriga avdelningar kommer att kunna erbjuda platser åt dessa patienter om det blir fullt på »epidemisjukhuset«. 

Hon har stor tilltro till primärvården och kommunen, »som hänger på så att det visslar om det«. Och beslutsvägarna har plötsligt blivit blixtsnabba.

– Förut tog det ett halvår att få fram en bil till det mobila teamet, nu går det på ett dygn.

Personalsituationen är ett problem, många är hemma med snoriga barn. Men de som är på plats är mer taggade än någonsin.

– De kommer in från ledigheter, de kommer tillbaka till yrket efter uppehåll, de känner att nu kan de verkligen göra nytta. 

– Det är en spännande kraftsamling på gång. Jag tror att vi klarar det här.