Det finns en »yrkesrasism« som gör att läkare som söker chefstjänster ibland sållas bort. Det menar i alla fall Sjukhusläkarna östra Skåne, som i en motion påpekar att läkare som sökt chefstjänster misskrediterats av regionen.

Men ett annat problem är att läkare inte söker chefstjänster. Som exempel nämns att två sjuksköterskor nyligen utsågs till verksamhetschefer i regionen, jobb som inte en enda läkare sökte. Det är ett underbetyg för både det lokala och det centrala fackliga arbetet, menar lokalavdelningen.

Det förs en »huvudlös politik som möjliggör att läkarchefsjobb kan sökas av ickeläkare«, skriver Sjukhusläkarna östra Skåne som påpekar att sådana tjänster måste innehas av läkare som har den högsta medicinska kompetensen.

Lokalavdelningen föreslår att Sjukhusläkarnas styrelse utformar en facklig agenda för att »uppnå en så korrekt chefstillsättning av verksamhetschefer och högre chefstjänster som möjligt«. Och den motionen får bifall av styrelsen, som påpekar att de kommer att utforma ett stöd för lokalavdelningarna.

Ett par motioner i årets fullmäktigemöte rör läkares digitala vardag. Sjukhusläkarna i Lund har reagerat mot mängden »klick« i vårdens IT-system, en brist på användarperspektiv och effektivitet som de vill åtgärdas. Lokalavdelningen vill också att Sjukhusläkarna verkar för att tidsåtgång för användarna av systemen blir en del i kravspecifikationerna när system införs. Sjukhusläkarnas styrelse yrkar bifall för motionen.

Sjukhusläkarna i Göteborg vill ge läkare större inflytande i digitaliseringsprojekten i vården. I dag är få läkare involverade i utvecklingen, vilket riskerar att det medicinska innehållet får stå åt sidan till förmån för det administrativa.

Lokalavdelningen tycker läkare som är kunniga i medicinsk informatik ska få större inflytande i utvecklingen, att Sjukhusläkarna centralt verkar för sådan utbildning, samt att tid och pengar avsätts för att läkare ska kunna engagera sig i frågorna. Styrelsen håller med om det sistnämnda, men menar att även läkare utan djup kunskap i medicinsk informatik ska ha möjlighet att påverka.

Av 13 motioner står de skånska avdelningarna för 6. En av dessa är av det mer kulinariska slaget. Lund deklarerar betydelsen av bra mat för patienterna, både för läkningen och den allmänna upplevelsen på sjukhuset, och för personalen – som de tycker ska ha en lugn och avskild matsal.

För att sätta fokus på detta vill lokalavdelningen utlysa en tävling om landets bästa sjukhusmat, samt en nationell tävling om den bästa personalmatsalen. Motionen föll styrelsen i smaken, som biföll båda idéerna.

Andra motioner till fullmäktigemötet handlar exempelvis om att Sveriges Kommuner och regioner borde bli en myndighet, krav på riskbedömning av patientsäkerhet vid organisationsförändringar, och konsekvenserna när man fokuserar på en-patientsrum vid sjukhusbyggen. Styrelsen ställer sig positiv till många motioner; 10 av 13 får helt eller delvis bifall.

Några propositioner blir det inte i år. Däremot ska fullmäktige välja ordförande, där Karin Båtelson föreslås för omval. Samma sak gäller andre vice ordförande Elin Karlsson och de tre styrelseledamöterna Torbjörn Karlsson, Andreas Fischer och Ann Hermansson, som alla föreslås för omval.

Inför fullmäktigemötet har Sjukhusläkarna också skickat ut information gällande det pågående utbrottet av coronaviruset sars-cov-2. Föreningen uppmanar alla deltagare som har vistats i riskområden att inte komma till mötet utan i stället delta via internet. Den möjligheten finns också för andra som så önskar. I övrigt meddelar föreningen att de följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och att ytterligare information delges fortlöpande.