Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Chef som kritiserat regionen får gå

Chefen för lasarettet i Helsingborg får gå

Chefen för Helsingborgs lasarett, läkaren Thomas Wallén, får lämna sitt uppdrag. »Det känns vemodigt«, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Serien S:t Görans sjukhus blev en »tittarfavorit« – får en ny säsong

Serien S:t Görans sjukhus blev en »tittarfavorit« – får en ny säsong

Vårdens verklighet och vardag gav mersmak hos tittarna. Därför blir det en ny säsong av realityserien »S:t Görans sjukhus«. (1 kommentar)

Våldtäktsmisstänkt läkare i rätten – ännu ett fall har tillkommit

Rättegång mot våldtäktsmisstänkt läkare igång – ännu ett fall tas upp

Utredningen har fortsatt att växa in i det sista. Nu är rättegången i gång mot den läkare som misstänks för totalt tio våldtäkter mot nio patienter i Uppsala och Stockholm.

En film om den psykiska belastningen för läkare

En film om den psykiska belastningen för läkare

I en ny dansk film vill regissören Zinnini Elkington sätta fokus på den psykiska belastning som finns hos läkare, att det måste finnas en förståelse för att fel beslut kan fattas och att det inte alltid går att ha kontroll.

Hon är internationellt uppmärksammad för avhandling om NEC

Hon fick internationellt pris för sin avhandling om NEC

Alice Hoffsten gör sin specia­listtjänstgöring för att bli akutläkare, samtidigt som hon forskar inom neonatologi. För sitt doktorandarbete om tarmsjukdomen nekrotiserande enterokolit (NEC) har hon nu fått ett internationellt pris.

Algoritm för gradering av komplikationer gav hög träffsäkerhet

Algoritm för gradering av kirurgiska komplikationer gav hög träffsäkerhet

Automatisk gradering av komplikationer efter kirurgi genom en algoritm baserad på journaldata hade hög träffsäkerhet och upptäckte fler lindrigare komplikationer än manuell registrering.

»Inte där patienten finns, men där patienten behöver oss som mest«

»Inte där patienten finns, men där patienten behöver oss som mest.«

»Vi gör allt vi kan för våra patienter i sjukvården med de begränsade resurser vi har. Men många tillstånd har riskfaktorer utanför det medicinska. Rökning, spelmissbruk, fetma – listan är lång«, skriver Jonathan Ilicki i sin krönika. (1 kommentar)

Lågkonjunkturen håller i sig – flera regioner tros gå back

Lågkonjunkturen håller i sig – flera regioner tros gå back även i år

Osäkerheten i omvärlden ligger som en våt filt över regionernas ekonomiska återhämtning, enligt SKR:s nya ekonomirapport. »Vi kommer att befinna oss i en lågkonjunktur i en längre tid«, säger chefsekonom Emelie Värja.

Nej, kompetensen hos framtidens läkare är inte hotad

Nej, kompetensen hos framtidens läkare är inte hotad

Oron för att arbetsgivare ska pressa ST-tiden är förståelig, men lösningen är inte längre utbildning, utan bättre utbildningsmiljöer, skriver Ann-Sofie Backman i debatten om kunskapsnivån hos framtida specialister.

Pandemin väckte en tanke om vikten av kontinuitet i primärvården

Pandemin väckte en tanke om kontinuitet i primärvården

Kontinuitet i primärvården för astma- och KOL-patienter är temat för ett doktorandprojekt som fått årets stipendium av Sjukhusläkarna. Initiativtagaren och stipendiaten är inte »sjukhusläkare« utan ST-läkare i allmänmedicin.

Politiskt storbråk i Blekinge riskerar att försvåra rekrytering

Politiskt storbråk i Blekinge riskerar att försvåra rekrytering

Inte bara en, utan två sjukskrivna regiondirektörer inom loppet av en vecka har tvingat Region Blekinge att aktivera särskild krisledning. Det politiska storbråket med anklagelser om kränkningar riskerar nu att försvåra rekryteringen av både chefer och läkare, varnar läkarföreningens ordförande Jonas Andersson.

Högt och lågt i bok om hemodynamik  

Högt och lågt i bok om hemodynamik  

Boken är skriven utan utsvävningar, vilket jag uppskattar, men språket är kompakt och layouten påminner snarare om en vetenskaplig artikel än en lärobok. Resultatet blir inte direkt lättläst, och ingen bok man plöjer från pärm till pärm. I stället bör den användas som ett smörgåsbord, där man hoppar mellan kapitel beroende på dagsform och nyfikenhet, skriver Emily Tegnell.

Lungfunktionsundersökningar vid utredning av astma

Lungfunktionsundersökningar vid utredning av astma

För att bekräfta den kliniska astmamisstanken och ställa diagnos krävs ofta att flera olika lungfunktionsundersökningar utförs, där dynamisk spirometri med bronkdilatationstest i regel är förstahandsval.

Platsbristen på eAT-provet löst – men hanteringen sågas av läkare

Platsbristen på eAT-provet löst – men hanteringen sågas av läkare

På bara ett par veckor lyckades läkare inom NU-sjukvården vaska fram nära hälften av de skrivplatser som saknades till nästa veckas eAT-prov. Eftersom många läkare dessutom gick med på att skjuta upp sitt prov till senare är nu platsbristen löst. Men Sylf (Sveriges yngre läkares förening) imponeras inte av provarrangörens hantering.

Företaget bakom taligenkänning i VGR: »Tar kritiken på stort allvar«

Företaget bakom taligenkänningen i VGR: »Tar kritiken på stort allvar«

Leverantören av det program för taligenkänning som används i Västra Götalandsregionen svarar nu på kritiken. »Vi tar självklart kritiken på stort allvar. Samtidigt vet vi att många användare upplever en mycket hög tillförlitlighet i systemet«, säger Jesper Hessius, medicinskt ansvarig på Microsoft Norden, som äger leverantören Nuance. (3 kommentarer)

Läkarförbundet står fast vid kraven: »SKR erbjuder bara försämringar«

SLF står fast vid kraven: »SKR erbjuder bara försämringar«

Förhandlingarna mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner fortsätter att kärva. Ingen vill vika sig, enligt ordförande Sofia Rydgren Stale. »Båda parter är benhårda med sina krav«, säger hon. (4 kommentarer)

Tummen ner för omtalat ALS-läkemedel

NT-rådet säger nej till omtalat ALS-läkemedel

NT-rådet avråder regionerna från att använda Qalsody (tofersen) vid ALS. Enligt rådet finns det inte tillräcklig evidens för en tydlig patientnytta. Behandlingen är också fortfarande för dyr, trots prisförhandlingar. Peter Andersen, ALS-läkare i Umeå, är djupt kritisk.