Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Uppsagd regiondirektör fick miljonavtal trots kris: »Oansvarigt«

Uppsagd regiondirektör fick miljoner trots kris: »Oansvarigt«

Region Sörmland står inför stora besparingar. Samtidigt landade kostnaden för uppsägningen av den tidigare regiondirektören på 8,3 miljoner kronor. »Oansvarigt«, säger Marie Engman, vice ordförande för Sörmlands läkarförening till Katrineholms-Kuriren.

Sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beslut om sommarstängda vårdplatser väcker oro i Jokkmokk

Beskedet om en eventuell sommarstängning av jouren och obs-platserna på hälsocentralen i Jokkmokk har väckt ilska och oro. Bakgrunden till stängningen är bemanningsproblem efter att regionen beslutat att dra ner på hyrpersonal, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Lars Rocksén: Stora brister i rapporten om Sollefteå sjukhus

»Stora brister« i rapport om framtiden för Sollefteå sjukhus

Rapporten som kan avgöra framtiden för sjukhuset i Sollefteå bygger på rena felräkningar, enligt Lars Rocksén, första vice ordförande i Läkarförbundet och läkare i Västernorrland. Sannolikt skulle delar av den tänkta besparingen ätas upp av kostnader i andra änden. »Det finns stora brister i underlaget och slutsatserna«, säger han. (3 kommentarer)

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Igångsättning sköts upp på grund av platsbrist – nyfött barn avled

Ett sjukhus i västra Sverige har gjort en lex Maria-anmälan efter att ett barn dog kort efter förlossning. E coli påvisades hos både mamman och barnet, och den interna utredningen visar att igångsättningen av den gravida sköts upp på grund av platsbrist.

Läkare döms för narkotikasmuggling

Läkare döms för narkotikasmuggling

En sydsvensk läkare och en vän till denne döms till dagsböter för narkotikasmuggling, då de ska ha beställt hundratals narkotikaklassade sömntabletter från utlandet utan att tulldeklarera.

»Nu tvingas man i stället fylla i allt vi efterfrågar«

Arbetsmiljöverket: »Nu måste man i stället fylla i allt vi efterfrågar«

Ofullständigt ifyllda blanketter och krav på kompletteringar kan vara ett minne blott. Arbetsmiljöverket har sedan början på april underlättat för skyddsombud – och egen personal – genom nya, tydliga webbformulär för de skyddsombud som behöver kräva åtgärder hos sin arbetsgivare. Förhoppningen är snabbare handläggning hos myndigheten.

Att förstå psykos

Att förstå det allvarliga tillståndet psykos

Att förstå psykos kräver kunskap om dess symtom, orsaker och riskfaktorer. Psykos påverkar inte bara individens tankar och känslor utan även beteende och förmåga att fungera i vardagen. Lennart Wetterberg har läst en bok som tar upp detta komplexa tillstånd.

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Symtom bör fortsättningsvis vara del av diagnostiken för alzheimer

Om amyloidpositivitet är tillräcklig för att ställa diagnosen Alzheimers sjukdom skulle uppskattningsvis 22 procent av alla som är 50 år eller äldre omfattas av denna definition, skriver Robin Zhou med kollegor i en slutreplik.

141 läkare och barnmorskor kräver temachefen Per Mattssons avgång

141 läkare och barnmorskor vill att temachefen tvingas lämna

141 läkare och barnmorskor vänder sig direkt till Karolinska universitetssjukhusets högsta ledning och kräver temachefen Per Mattssons avgång. Under sin korta tid som tillförordnad har han skadat både temat och hela universitetssjukhusets rykte, skriver de i ett brev.

Nytt nätverk ska locka nya ledare

Nytt nätverk ska locka nya ledare

Sveriges yngre läkares förening (Sylf) och Chefsföreningen i Läkarförbundet startar ett gemensamt ledarskapsnätverk. »Syftet är att ta vara på ett intresse vi vet finns«, säger Sofia Warne, andre vice ordförande i Sylf.

Mottagning ska fånga upp ärftlig cancer

Ny mottagning på Blekingesjukhuset – ska fånga upp ärftlig cancer

Nu får Blekinge en särskild mottagning för personer med ökad risk att drabbas av ärftlig cancer. Tanken är att förbättra uppföljningen. Även i Skåne är en mottagning på gång.

Lågor slog upp intill patient på operation

Patient brännskadad vid operation

En patient ådrog sig brännskador i ansiktet och fick långvarig intensivvård efter att lågor slagit upp intill patienten mitt under en operation, enligt en lex Maria-anmälan. (1 kommentar)

Region Skåne har blivit bättre på att fråga om våld i nära relationer

Region Skåne har blivit bättre på att fråga om våld i nära relationer

Nya rutiner har lett till att journalanteckningarna om våld i nära relationer har fördubblats mellan 2022 och 2023 i Region Skåne.

Arbetstidsnämnden har ökat takten efter ordförandeavhopp och oenighet

Arbetstidsnämnden har ökat takten efter avhopp och oenighet

Den tuffa arbetsbördan och oenighet mellan parterna försvårade starten för den arbetstidsnämnd som ska avgöra eventuella dispenser från kravet på dygnsvila – och de båda ordförandena valde att hoppa av. »Vi har ökat genomströmningshastigheten påtagligt«, säger Anders Ferbe som tagit över rollen.

Om krishanteringen under pandemin

Krishantering på hög nivå

Två tidigare statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, har skrivit en bok om lärdomarna från pandemin. »Det är imponerande att läsa hur lösningar på kort tid arbetades fram och likafullt med full respekt för lagstiftning och demokratiska spelregler«, skriver Pelle Gustafson som har läst boken »Mitt i krisen«.

DO: Fel pronomen missgynnade patient

DO: Begreppet »könsbyte« missgynnade patient

Fel pronomen och begreppet »könsbyte« i journalanteckningarna ledde till att en patient anmälde en region i sydöstra Sverige till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Regionen frias, men DO anmärker på ett respektlöst språk.

»Rebound« vanligare än väntat vid antiviral behandling mot covid-19

»Rebound« vanligare än väntat vid antiviral covid-behandling

Studien tyder på att det inte enbart är Paxlovid som uppvisar rebound-fenomenet, utan att det är vanligt även för andra antivirala mediciner.

Region Dalarna inför anställningsstopp

Dalarna inför anställningsstopp

På grund av Region Dalarnas ansträngda ekonomi beslutade regionstyrelsen på måndagen att införa ett anställningsstopp. Kritiska vårdnära yrken undantas.