Det är Sveriges Kommuner och regioner (SKR), Sobona – de kommunala företagens arbetsgivarorganisation och de fackliga organisationerna som har träffat en överenskommelse med anledning av det nya coronaviruset.

Målet är att förhindra smittspridning genom snabba beslut om avstängning. I normala fall måste arbetsgivaren ha en överläggning med fackförbundet innan en medarbetare stängs av. Men i ett pressmeddelande skriver SKR att risken för smittspridning ökar avsevärt om man låter personal som kan vara smittad av Covid-19 befinna sig på arbetsplatsen i avvaktan på överläggning.

– Ett snabbt beslut om avstängning ligger i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse. Vid en avstängning för att förhindra smittspridning behåller medarbetaren lön och andra förmåner enligt kollektivavtalet, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR, i ett pressmeddelande. 

Den fackliga organisationen ska få information om avstängningen inom fem dagar efter beslutet. Facket kan, om de ser skäl till det, begära överläggning inom sju dagar.

Vid en avstängning ska arbetsgivaren ange hur länge medarbetaren är avstängd. Under avstängningsperioden är medarbetaren fortfarande i tjänst och ska stå till arbetsgivarens förfogande. Om det är möjligt ska arbetstagaren jobba på distans. 

Överenskommelsen om överläggningsskyldigheten är tidsbegränsad och gäller till och med 31 augusti. 

 

Läs även:

15 tagna ur tjänst på Danderyd efter coronapatient

Semestern kan avbrytas vid coronakris