För ungefär ett år sedan inrättades ett tillfälligt arbetslag på Lasarettet i Ystad. Anledningen var att sjukhuset trots sjuksköterskebrist ville behålla sex vårdplatser för utskrivningsklara patienter som väntade på rehabilitering, kommunalt korttidsboende eller liknande.
»Lila vårdlag« bemannades av underläkare och undersköterskor. Bland underläkarnas arbetsuppgifter fanns utdelning av läkemedel och att förbereda utskrivningar.
Till en början fungerade det bra. Men det sista halvåret har den bilden förändrats. Bland annat upplever vissa läkare att personkemin mellan läkare och undersköterskor är dålig.
– Det som har varit mest anmärkningsvärt för oss är att trivseln har varit så himla dålig. Arbetsmiljön har i det avseendet fått klart underkänts av underläkargruppen. Vissa har haft det jobbigt och tyckt att det har varit ångestladdat att jobba där, säger Steve Lu, ledamot i Östra Skånes läkarförening.
En annan del av problematiken är att underläkare har blivit ombedda att utföra basala omvårdnadsuppgifter, som att bädda sängar.
I en enkät som lokalföreningen skickat till underläkarna svarade nio av tio att de inte utförde rätt arbetsuppgifter i relation till deras utbildning.
– Det har blivit för många gånger där underläkare förväntats eller blivit ombedda att utföra sådana uppgifter, säger Steve Lu.
I februari beslutade arbetsgivaren vid ett samverkansmöte att förlänga försöket med Lila vårdlag i sin nuvarande tappning. Men det accepterade inte läkarföreningen, som begärde en central förhandling.
Nu har den hållits och arbetsgivaren har gått med på att tillmötesgå läkarföreningens krav på förändring och ett definitivt slutdatum den 30 september.
– Vi hade en bra dialog och samsyn kring vad det egentligen är underläkare ska utföra – att det primärt är läkaruppgifter inklusive läkemedelsutdelning, säger Steve Lu.
Det ska bli formellt tydligt att underläkarna är teamledare. De ska endast i undantagsfall utföra basala omvårdnadsuppgifter, och arbetsgivaren ska se till att rutinerna faktiskt följs.
Underläkarna ska få tid till administrativa uppgifter och som mest vara schemalagd i vårdlaget 25 procent av en schemaperiod. Därtill ska paramedicinare involveras mer i arbetet och deras arbetsuppgifter ska föras in i rutinerna.
Och orsaken till vårdlagets uppkomst – bristen på vårdplatser – ska också angripas. En medicinsk ledningsgrupp ska ta fram en långsiktig plan.
– Det är en framgång för oss som fackliga representanter och våra medlemmar, men även för patienterna. Vi tror att det blir en bättre vård när det är en bra arbetsmiljö, säger Steve Lu.
(uppdaterad 2020-03-19)