Denna webbplats vänder sig till läkare

Facket fick gehör och ett slutdatum för omtvistat arbetslag

Dålig arbetsmiljö och underläkare som bäddar sängar gjorde att facket begärde förhandling. Nu har Östra Skånes läkarförening fått igenom sina krav och spikat slutdatum för ett sjuksköterskelöst arbetslag på Lasarettet i Ystad.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-19)

För ungefär ett år sedan inrättades ett tillfälligt arbetslag på Lasarettet i Ystad. Anledningen var att sjukhuset trots sjuksköterskebrist ville behålla sex vårdplatser för utskrivningsklara patienter som väntade på rehabilitering, kommunalt korttidsboende eller liknande.

»Lila vårdlag« bemannades av underläkare och undersköterskor. Bland underläkarnas arbetsuppgifter fanns utdelning av läkemedel och att förbereda utskrivningar.

Till en början fungerade det bra. Men det sista halvåret har den bilden förändrats. Bland annat upplever vissa läkare att personkemin mellan läkare och undersköterskor är dålig.

– Det som har varit mest anmärkningsvärt för oss är att trivseln har varit så himla dålig. Arbetsmiljön har i det avseendet fått klart underkänts av underläkargruppen. Vissa har haft det jobbigt och tyckt att det har varit ångestladdat att jobba där, säger Steve Lu, ledamot i Östra Skånes läkarförening.

En annan del av problematiken är att underläkare har blivit ombedda att utföra basala omvårdnadsuppgifter, som att bädda sängar.

I en enkät som lokalföreningen skickat till underläkarna svarade nio av tio att de inte utförde rätt arbetsuppgifter i relation till deras utbildning.

– Det har blivit för många gånger där underläkare förväntats eller blivit ombedda att utföra sådana uppgifter, säger Steve Lu.

I februari beslutade arbetsgivaren vid ett samverkansmöte att förlänga försöket med Lila vårdlag i sin nuvarande tappning. Men det accepterade inte läkarföreningen, som begärde en central förhandling.

Nu har den hållits och arbetsgivaren har gått med på att tillmötesgå läkarföreningens krav på förändring och ett definitivt slutdatum den 30 september.

– Vi hade en bra dialog och samsyn kring vad det egentligen är underläkare ska utföra – att det primärt är läkaruppgifter inklusive läkemedelsutdelning, säger Steve Lu.

Det ska bli formellt tydligt att underläkarna är teamledare. De ska endast i undantagsfall utföra basala omvårdnadsuppgifter, och arbetsgivaren ska se till att rutinerna faktiskt följs.

Underläkarna ska få tid till administrativa uppgifter och som mest vara schemalagd i vårdlaget 25 procent av en schemaperiod. Därtill ska paramedicinare involveras mer i arbetet och deras arbetsuppgifter ska föras in i rutinerna.

Och orsaken till vårdlagets uppkomst – bristen på vårdplatser – ska också angripas. En medicinsk ledningsgrupp ska ta fram en långsiktig plan.

– Det är en framgång för oss som fackliga representanter och våra medlemmar, men även för patienterna. Vi tror att det blir en bättre vård när det är en bra arbetsmiljö, säger Steve Lu.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-19)
Från startsidan

Sex Uppsalaforskare fälls för forskningsfusk

Sex Uppsalaforskare fälls för forskningsfusk

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, NPOF, har fällt sex forskare inom det medicinska området för oredlighet – däribland tre läkare. Enligt nämnden rör det sig om 122 fall av förfalskning i 44 vetenskapliga publikationer. Huvuddelen av forskningen är knuten till Uppsala universitet.

Generalläkaren polisanmäld

Generalläkaren polisanmäld

Frågan om titeln generalläkare, en tjänst som Försvarsmakten gett till en veterinär, har blivit ett polisärende. Både generalläkaren och den generalmajor som utsett generalläkaren, har blivit polisanmälda för brott mot patientsäkerhetslagen.

Läkare får kritik efter sen cancerdiagnos

Ivo-kritik efter sen cancerdiagnos

Flera missar gjorde att en kvinnas cancer i bukspottkörteln inte upptäcktes förrän efter ett år. Då hade cancern spritt sig och var inte längre möjlig att operera. Nu kritiseras vårdgivaren och en läkare av Ivo.

Nio av tio måste vänta länge på sitt första Bup-besök i Västerbotten

Längst Bup-köer i Västerbotten

Förra året behövde knappt hälften av de barn och ungdomar som stod i kö till Bup ett första möte inom 30 dagar. I november handlade det om fler än 7 000 personer, varav fler än tusen i Västerbotten – av dem fick 10 procent ett första möte inom en månad, vilket var sämst i landet, rapporterar Dagens Nyheter.

Stafettläkaren – flitig som en myra eller glupsk som en termit?

Hyrläkaren – flitig som en myra eller glupsk som en termit?

Efter mer än 40 år som allmänläkare, varav de senaste åren som hyrläkare, reflekterar Ulf Olsson över hur han betraktas i samhällets ögon – är han en myra eller är han en termit?

Bred genomgång av sömnens betydelse

Bred genomgång av sömnens betydelse

Johan Zelano har läst boken »Sömn. Hälsans hörnpelare«, skriven av Kerstin Brismar och andra sömnforskare. »Brismar och medförfattare har gjort en fin insats för att förklara och avdramatisera sömnproblem«, skriver han i sin recension.

Barn- och ungdomspsykiatrer lämnar och ADHD-diagnoser ökar

Socialstyrelsen: Barn- och ungdomspsykiatrer lämnar

Omkring 70 procent av alla läkarbesök inom barn- och ungdomspsykiatrin är i dag relaterade till ADHD-diagnoser. Det är också svårt för regionerna att mäkta med den ökade efterfrågan på den sortens specialistvård, enligt en rapport från Socialstyrelsen, som också visar att specialisterna på området lämnar. »Man behöver skapa en vårdkedja som fungerar«, säger Susanne Buchmayer, medicinskt sakkunnig i barn- och ungdomspsykiatri på myndigheten. (3 kommentarer)

Ivo inleder tillsyn av VGR efter kaoset kring Millennium

Ivo inleder tillsyn av VGR efter Millenniumkaoset i höstas

Västra Götalandsregionen och införandet av journalsystemet Millennium granskas nu av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bland annat vill myndigheten titta på potentiella patientsäkerhetsrisker. 

Förbättrat läge för Cosmic i Gävleborg: »Vill inte ropa hej«

Förbättrat läge för Cosmic i Gävleborg: »Vill inte ropa hej«

Problemen med det nya journalsystemet Cosmic, som infördes i Region Gävleborg i går, verkar nu vara åtgärdade. »Hastigheten är återställd«, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson.

Klinikombud: Allt svårare att hitta dem som orkar ta på sig rollen

Allt svårare att hitta dem som orkar ta den fackliga rollen

När nedskärningar rasar i vården blir klinikombudens roll allt viktigare för att bevaka läkarnas intressen. Samtidigt har många föreningar svårt att rekrytera till uppdraget, med minskad insyn och inflytande som följd. Klinikombudsduon Liana Xhakollari och Claudia Mallea Lira i Malmö tycker att det är synd att inte fler läkare nappar. (1 kommentar)

Forskare: »Många kan tänka sig uppdraget bara de får frågan«

Forskare: »Många kan tänka sig uppdraget bara de får frågan«

Det fackliga engagemanget är på väg nedåt inom många förbund. En tuffare situa­tion i vården kan vara en förklaring till att läkare drar sig för att anta ett fackligt uppdrag. Det säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Röster från andra föreningar

Röster från andra föreningar

Tidspress, höga krav och ovilja att göra sig obekväm. Det är några av orsakerna bakom att läkare drar sig för att ta på sig ett lokalfackligt uppdrag, tror ordföranden för tre olika läkarföreningar.

Covidföreningen anmäler brister i nytt kunskapsstöd till JO

Socialstyrelsen JO-anmäls för brister i kunskapsstödet om postcovid

Svenska covidföreningen JO-anmäler Socialstyrelsen för brister i arbetet bakom det nya kunskapsstödet om postcovidbehandling. »Den här processen har kantats av konstiga vägval sedan start«, säger läkaren och talespersonen Lisa Norén.

»Den språkliga förmågan hos läkarna allt sämre«

»Den språkliga förmågan hos läkarna har blivit allt sämre«

Det dåliga resultatet på eAT-provet bör förklaras med flera olika faktorer, där AT-läkarnas bristande språkfärdighet är en, snarare än enbart med att provet är för svårt. Det menar Andreas Carlborg, ordförande i Nämnden för prov efter läkares allmäntjänstgöring och docent i psykiatri på Karolinska Institutet, och en av författarna till en debattreplik som publiceras i dag i Läkartidningen. (1 kommentar)

eAT-provet har inte alls blivit svårare

Att hävda att eAT-provet har blivit svårare är en grov förenkling

Då underkännandefrekvensen bland AT-läkare med svensk läkarexamen ökat successivt är det mindre sannolikt att just det senaste provet var »för svårt«, skriver Stergios Kechagias och Andreas Carlborg i en replik. De framför en rad andra möjliga förklaringar, bland annat en allmän försämring av förmågan att hantera text och formulera sig skriftligt. (8 kommentarer)

Haveri vid Cosmic-införandet i Gävleborg: »Oacceptabel situation«

Haveri vid Cosmic-införandet i Gävleborg: »Oacceptabelt«

I morse införde Region Gävleborg Cosmic som nytt vårdinformationssystem. Först gick allt bra, sedan havererade systemet till att bli oerhört trögt. »Det är helt oacceptabelt långsamt«, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson. (9 kommentarer)

Läkarstudenten som säljer »beats« med miljoner strömningar

Läkarstudenten som säljer »beats« med miljoner strömningar på nätet

Parallellt med läkarstudierna producerar Sina Charbaf »beats« som han laddar upp och säljer på nätet. Nu finns han med på Stims lista över de snabbast växande låtskrivarna i Sverige.