Utöver riskhöjningen för allmän spridning höjs också risken för att upptäcka fall av covid-19 i Sverige från »hög« till »mycket hög«

Den nya bedömningen sker enligt myndigheten mot bakgrund av att flera länder i Europa upptäckt fall som smittats i norra Italien och Iran den senaste veckan.

– Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och vi uppdaterar kontinuerligt våra bedömningar utifrån läget. Vi har beredskap för att situationen kan ändras, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten vill också stoppa direktflyg till Iran för att minska risken för smittspridning av covid-19 i Sverige. Man har därför begärt att Trafikverket ska ompröva trafiktillståndet för det iranska flygbolaget Iran Air, som trafikerar direkta flygförbindelser mellan Iran och Sverige.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över det pågående utbrottet av covid-19.

– Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett uttalande.

Under måndagseftermiddagen beslutade Transportstyrelsen att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Air.

– Vi förlitar oss på Folkhälsomyndighetens kompetens och expertis. De bedömer under nuvarande omständigheter att fortsätta ta emot stora grupper av passagerare från Iran allvarligt skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen av coronaviruset och öka risken för en lokal spridning av viruset. Därför har vi fattat det här beslutet, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under måndagen höjde också den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC risknivån för coronaviruset från måttlig till hög för personer i EU. Det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en pressträff.

I dag sammanträder dessutom regeringskansliets krishanteringsråd med anledning av coronaviruset. I rådet ingår rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren samt generaldirektörerna för Svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

I samband med mötet har statsminister Stefan Löfven (S) också kallat till sig andra berörda myndigheter, inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Efter mötet håller regeringen pressträff. Den ska börja klockan 18 ikväll.

Hittills har omkring 89 000 fall av covid-19 rapporterats och över 3 000 personer avlidit, enligt ECDC:s senaste sammanställning. I Sverige har 14 fall bekräftats.

Läs mer:

Studie: Karantän på fartyg ledde till fler coronasmittade

Smittskyddsprofessor: Vi lär snart se en spridning i Sverige

Ytterligare fem fall i Sverige

WHO: Ebolaläkemedel hetaste kandidaten i jakten på behandling

Sveriges andra coronafall bekräftat

Anders Tegnell: »Mest oroande är utvecklingen i Iran«

Bedömningen att beredskap mot covid-19 är god ifrågasätts av läkare

Nya rekommendationer efter ökad spridning av coronavirus

Coronaviruset: Regeringen stöttar WHO:s krisfond med 40 miljoner