Det är Dagens Nyheter som rapporterar om ett upprop som fram till i går onsdag samlat mer än 2 000 forskare inom olika discipliner vid svenska lärosäten.

Folkhälsomyndigheten har successivt föreslagit hårdare restriktioner och rekommenderar att endast de som behöver sjukhusvård samt vårdpersonal testas för sars-cov-2.

De som har skrivit under uppropet anser dock att den strategin är fel och att regeringen kraftigt måste begränsa kontakten mellan människor i samhället och testa betydligt fler än i dag.

En av dem som skrivit under uppropet är Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi på Karolinska institutet.

– Vi är ett av de länder i världen som har infört svagast åtgärder. Egentligen vill vi som skrivit på bara uppmana regeringen och myndigheterna att följa rekommendationerna som finns internationellt, som WHO har gått ut med och som de flesta länder följer, säger han till Dagens Nyheter.

Tidningen konstaterar att inte alla som har skrivit under uppropet har epidemiologisk expertis, till skillnad från dem som arbetar på Folkhälsomyndigheten. På frågan om varför man ska lyssna på undertecknarna av brevet svarar Sten Linnarsson:

– Det är sant att vi alla inte är epidemiologer, men många av oss är framstående forskare inom våra fält som ofta ligger nära det här ämnet. Sedan är det så att en riktig forskare argumenterar inte utifrån auktoritet och titlar utan vi argumenterar utifrån vetenskapligt underlag, men det finns inte här. Det underlag som Folkhälsomyndigheten har är svagt eller till och med pinsamt.

Sten Linnarsson håller inte med dem som säger att nu inte är tillfället att kritisera myndigheterna och att vi i stället bör enas bakom de riktlinjer vi får och inte så tvivel. Han anser att det är livsfarligt i en situation när så mycket står på spel:

– Om man då ska tysta kritik från forskarvärlden så riskerar man ett grupptänkande. Vi behöver mer argumentation som grundar sig i fakta och vetenskapligt underlag som ska finnas öppet, säger han bland annat.

Även Olle Kämpe, immunolog vid Karolinska institutet, har undertecknat brevet. Han vill bland annat att betydligt fler ska testas för det nya coronaviruset så att underlaget blir säkrare och endast de som är sjuka behöver isoleras. Eftersom ingen vet hur många som är smittade just nu behövs hårdare restriktioner, anser han.

– Tills vi får en bättre uppfattning om situationen tror jag att det är en god idé att stänga skolor, restauranger och nöjesställen, säger Olle Kämpe till nyhetsbyrån TT.

I en skriftlig kommentar till TT betonar socialminister Lena Hallengren (S) sitt förtroende för Folkhälsomyndigheten: »Vårt arbete utgår från expertmyndigheternas bedömningar, i synnerhet Folkhälsomyndighetens«, skriver hon bland annat.