Regeringen rekommenderar på Folkhälsomyndighetens inrådan att gymnasier, vuxenutbildningar, högskolor och universitet inför distansutbildning från och med onsdag och tills vidare. Det berättade statsminister Stefan Löfven i en gemensam presskonferens med Folkhälsomyndighetens generaldirektör, utbildningsministern samt ministern för högre utbildning och forskning.

– Det innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, utan hemma, sa statsminister Stefan Löfven vid pressträffen.

Folkhälsomyndigheten bedömer dock inte att grundskolor och förskolor ska stänga för fysisk närvaro, eftersom de negativa följderna kan bli för allvarliga. Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson sa att det måste finnas en balans i åtgärderna. Trots det uppger utbildningsminister Anna Ekström att regeringen förbereder för en situation där även dessa instanser stänger.