ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad som startade Stockholms sjukvårdsupprop. Foto: Jesper Cederberg

Protestmarschen mot neddragningarna i Stockholmssjukvården var tänkt att hållas den 29 mars. Nu skjuts den upp på obestämd tid.

Det är inte oro för smittan i sig som är orsaken. Det är i stället osäkerheten kring vilka åtgärder myndigheterna kommer att vidta den närmaste framtiden.

– Vi vill få så mycket medialt utrymme som möjligt och att folk ska sluta upp i så hög utsträckning som möjligt. Nu vet vi inte vilka restriktioner vi kan få från myndigheter de närmaste veckorna. Så vi skjuter fram marschen till senare i vår när vi vet mer, säger ST-läkaren Laura Björnström, en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop.

Hon påpekar att vissa länder till exempel förbjudit större folksamlingar, vilket så klart skulle påverka en marsch. Men det finns också en annan orsak – att allmänheten kan känna en osäkerhet inför att delta tillsammans med tusentals andra människor.

– Vi vill att folk ska känna sig säkra. Man kan tänka sig att det finns en rädsla och då vill vi inte minska antalet deltagare bara för det.

Vad tänker ni om framtiden för marschen?

– Vi planerar den senare i vår, förhoppningsvis i maj. Men vi vill ändå se att det här ebbar ut.

I slutet på förra året varslade både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus om att totalt 200 tjänster skulle bort, däribland läkare. I februari i år drogs varslen till stor del tillbaka. Men sparbetingen ligger kvar.

– Man kommer skära ner lika många tjänster som man tänkte varsla, men man kommer att göra det på andra sätt. Det betyder att inga vikariat förlängs och att underläkare före AT varslas. Vi försöker nå ut med det budskapet, säger Laura Björnström.

Utbrottet av det nya coronaviruset har också väckt frågan om Svensk förening för akutsjukvård (Swesem) ska ställa in den nationella konferensen för akutläkare som ska hållas nästa vecka.

Just nu är beskedet att konferensen kommer att genomföras. Det uppger Swesems ordförande Arin Malkomian för Läkartidningen.

– Vår förening är till för att främja akutläkarnas utbildning, fortbildning och forskning, och konferensen är en stor del i detta. Vi tar ansvar för smittspridningen – så klart – men vi kan inte ta större ansvar än vad våra myndigheter och regioner gör. Regionerna anser att de kan avvara sina akutläkare för att komma till vår konferens och att de har beredskap för det. Det hänger främst på regionernas beslut.

Arin Malkomian är dock noga med att påpeka att beslutet också kan förändras beroende på vad Folkhälsomyndigheten säger och ger för rekommendationer.

– Vi kommer ta det dag för dag.

Mellan 120 och 150 akutläkare är anmälda till konferensen.  

Läs även:

Sös: Inga läkare sägs upp

Danderyd: Läkare varslas ej

Karolinska sjukhuset minskar läkarvarsel