– Vi övergår till förstärkningsläge för att fortsätta att på bästa sätt planera för fler patienter med covid-19 och för att ha en organisation som på bästa sätt samverkar med övriga vårdgivare i Stockholm och med regionledningen. Regionledning och flera akutsjukhus är redan i stabsläge/förstärkningsläge. Vi har fortfarande endast ett fåtal sjuka i covid-19 på Karolinska och vi ska fortsatt ta hand om alla patienter på ett tryggt sätt, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga, i ett pressmeddelande.

Enligt sjukhuset innebär förstärkningsläge att man satt samman en särskild stab med representanter från olika verksamheter, och att den är speciellt utformad för att hantera situationen med covid-19.

Just nu vårdas 14 patienter isolerat på Karolinska universitetssjukhusets infektionsenhet. En patient är i behov av intensivvård.

Tidigare har fyra andra akutsjukhus i Region Stockholm meddelat att de gått upp i stabsläge med anledning av covid-19. Det handlar om Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus och Södertälje sjukhus.

Dessutom har Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning varit samlad sedan i början av februari för att följa situationen.

Senaste artiklarna:

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Folkhälsomyndigheten: Mer fokus på de som arbetar med äldre

TRE BEREDSKAPSLÄGEN

Inom hälso- och sjukvården finns tre så kallade beredskapslägen. Det är stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, följer händelsutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen