Det är i en intern Facebook-grupp för läkarstudenter på Karolinska institutet som läkarstudenter som kan tänka sig att rycka in på intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset framöver ombeds höra av sig till Christoffer Hintze som själv läser på termin 10 av läkarutbildningen på KI.

– Givet hur coronaviruset breder ut sig just nu tänkte jag att vi kanske behöver stärka intensivvården. I egenskap av student kontaktade jag sjukhusdirektören som tyckte att det här var en bra idé att gå vidare med för att se om det fanns ett intresse. Ansvariga för intensivvården tyckte också att det var en bra idé att titta om det finns studenter som är beredda att hjälpa till om det är så att situationen skulle förvärras, säger han till Läkartidningen och fortsätter:

– Ingen vet ju vart det här med coronaviruset håller på att barka. Man vet ju bara att intensivvårdsbehovet i Italien har varit ganska avsevärt.

Enligt Christoffer Hintze har intresset varit betydligt större än han hade förväntat sig.

– Jag trodde att jag skulle få 5-10 svar. Men jag tror att jag har 150 olästa mejl som jag inte hunnit svara på från studenter som säger att de är beredda att hjälpa till.

Christoffer Hintze betonar att han ännu inte fått besked från Karolinskas ledning om hur läkarstudenterna kan hjälpa till på bästa sätt.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala beskrivs behovet av extra vårdpersonal som akut. Här söker man bland annat läkarstudenter från termin 9 på läkarprogrammet.

Som Läkartidningen berättat gick Initiativet Läkarstudenter i beredskap redan i söndags ut och efterlyste läkarstudenter som läser sista året på läkarutbildningen, det vill säga termin 10 eller 1, som vill ställa upp för att förstärka sjukvården.

I måndags lämnades en lista med 637 frivilliga över till Socialstyrelsen för att myndigheten ska kunna kalla in studenterna vid behov.

Initiativet riktar sig till läkarstudenter som läser sista året på läkarutbildningen, det vill säga termin 10 eller 11.