Rankningen bygger på en sammanvägning av patientrapporterade upplevelser, medicinska resultat och rekommendationer från läkare, annan vårdpersonal och chefer i sjukvården. 10 000-tals anställda i de aktuella länderna har svarat på frågor online. 

Karolinska universitetssjukhuset hamnar alltså på plats tio i rankningen. Sjukhuset rankas också som nummer tre i Europa och högst i Norden.

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, ser resultatet av rankningen som ett stort erkännande.

– En sådan här placering når man bara genom att ständigt utvecklas och förbättra sig och därför är placeringen allra mest ett kvitto på det fantastiska arbete som våra medarbetare gör, säger han i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett sjukhus i Sverige tar sig in på topp-50 – nämligen Akademiska sjukhuset i Uppsala som hamnar på plats 48.

Näst bästa sjukhus i Norden är universitetssjukhuset i Århus i Danmark, som får en elfteplats. 

Toppar rankningen gör dock tre amerikanska sjukhus: Mayo Clinic, Cleveland Clinic och Massachussetts General Hospital.

I rankningen ingår USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge, Finland, Israel, Sydkorea, Japan, Indien, Thailand, Australien, Brasilien samt Singapore – som formellt är en så kallad stadsstat.