Nu gör Försäkringskassan flera förändringar som ska minska trycket på läkarna när det gäller hanteringen av sjukintyg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Från och med i dag, torsdag, behöver läkaren inte träffa patienten för att ett sjukintyg ska vara giltigt. Bedömningen kan göras på telefon eller annat sätt.

Dessutom slopas kravet på läkarintyg vid vård av sjukt barn efter åttonde sjukdomsdagen. Men den som är hemma med ett friskt barn på grund av att skolan är stängd har inte rätt att vabba, utan där krävs i så fall en lagändring.

– Där jobbar både vi och regeringen med tänkbara scenarior, säger Sten Eriksson, kommunikationsdirektör på Försäkringskassan, till Ekot.

Som Läkartidningen berättat tidigare beslutade regeringen förra veckan att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg för de första 14 sjukdagarna.