I en gemensam debattartikel i Östersunds-Posten varnar de åtta läkarna för att sjukvården i Jämtland Härjedalen redan är under press. En vanlig påsk rustar sjukvården för att ha extrakapacitet för de skidturister som kommer. Men när man nu ställer om verksamheten för att klara fler patienter med covid-19 kommer det inte att finnas resurser över.

Läkarna pekar på att sjukvården redan har hög frånvaro eftersom medarbetare insjuknat eller måste vara hemma med sjuka barn. Dessutom befarar de en kommande materialbrist.

I debattartikeln uppmanar de därför skidturister från övriga Sverige att stanna hemma i påsk:

»I år kommer ni till en redan ansträngd verksamhet där den personal som är på plats motsvarar lågsäsong och där möjligheterna att ta hand om er är begränsade. Så ta hand om er och oss och stanna hemma i vår. Välkomna åter efter stormen.«

På Gotland har vårdpersonal också offentligt vädjat till fastlänningar att stanna hemma i påsk. I en film som fått stor spridning på Facebook håller de upp skyltar med budskapet »Vi går till jobbet för att hjälpa er. Ni stannar hemma för att hjälpa oss, även när hemma är på fastlandet«.

Anne Garland, överläkare vid ortopedin på Visby lasarett, är initiativtagaren till filmen:

– Några har blivit provocerade, det kan jag förstå. Vi är alla frustrerade, jag har själv sommarstuga i Stockholms skärgård som jag längtar till, men vi kommer inte att åka dit av smittskyddsskäl, säger hon till Gotlands Tidningar.