En majoritet av välfärdens medarbetare är positivt inställda till den ökade digitaliseringen. Det gäller både på arbetsplatsen och i samhället i stort.

Det visar en ny rapport där Sveriges Kommuner och regioner, SKR, undersökt hur läkare, lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och socionomer ser på digitalisering och användning av digital teknik.

Rapporten bygger på två webbenkätundersökningar som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av SKR. Den ena enkäten besvarades av 1 093 yrkesverksamma medarbetare inom välfärden, varav 107 läkare. Den andra enkäten besvarades av 819 studenter, varav 209 läkarstudenter.

Resultaten visar att läkare är den yrkesgrupp som är mest positiv till ökad digitalisering på arbetsplatsen. 79 procent av de tillfrågade läkarna ställer sig »mycket positiv« eller »ganska positiv«.

Däremot anser bara hälften av läkarna att införandet av digitala verktyg fungerat mycket bra eller ganska bra, vilket är den lägsta andelen bland samtliga yrkesgrupper.

Med digitala verktyg avses tekniska verktyg som används som hjälpmedel för till exempel personal eller patienter. Det kan vara programvaror, mobilappar, videolänk eller system för ärendehantering eller kommunikation.

I rapporten konstateras också att endast 16 procent av studenterna upplever att deras utbildning förbereder dem för att använda digitala verktyg i arbetet.

Bland läkarstudenterna svarar 68 procent att de förbereds i mycket liten eller ganska liten utsträckning.

– Det finns en grundläggande positiv syn på digitalisering, vilket är en bra förutsättning. För kommuner och regioner är det viktigt att medarbetare och chefer tillsammans utvecklar nya sätt att arbeta med stöd av digital teknik. Delaktighet är en nyckel i det fortsatta arbetet, säger Agneta Jöhnk chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, i ett pressmeddelande.

Rapporten »Digitalisering i välfärden – attityder och erfarenheter bland medarbetare och studenter« finns att ta del av på SKR:s webbplats.