Som Läkartidningen berättade tidigare i dag har Region Blekinge hittills inte har följt Folkhälsomyndighetens rekommendation om att all vårdpersonal med symtom ska stanna hemma.

Vid Blekingssjukhuset har personal med lindriga förkylningar fått gå till jobbet. Provtagning har bara gjorts på dem som har hosta, feber, andnöd eller som känner sig genomförkyld.

Att Blekinge inte haft lika strikta regler som andra beror på en bedömning om att regionen inte varit lika drabbad av coronaviruset, visar intern personalinformation som SVT Nyheter Blekinge har tagit del av.

Men nu ändrar Blekinge rutinerna. I ett pressmeddelande skriver regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att man från och med nu kommer ge samma rekommendationer som Folkhälsomyndigheten nationellt.

– Vi ligger några dagar efter utvecklingen i andra delar av landet, särskilt storstadsregionerna, och har därför fram till nu haft andra rekommendationer. Vi har fram till nu sagt att om man inte har feber och i övrigt bara lindriga symtom som halsont eller snuva kan man gå till jobbet och träffa andra människor, säger Bengt Wittesjö.

Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt. Råden gäller både invånare och hälso- och sjukvårdens personal

–  Skälet till det är helt och hållet att vi inte vill skapa förvirring med olika budskap, säger Bengt Wittesjö i pressmeddelandet.