I går satte Folkhälsomyndigheten och regeringen stopp för evenemang med fler än 500 deltagare på grund av den pågående spridningen av det nya coronaviruset. Förbudet gäller på obestämd tid och för den som bryter mot det kan följden bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Restriktionerna får bland annat konsekvenser för flera nationella medicinska möten.

Inför att Svenska psykiatrikongressen skulle dra i gång i går onsdag hade 783 deltagare registrerat sig. I slutänden var visserligen betydligt färre på plats, eftersom många lämnat återbud. Men i dag avbröts alltså mötet, efter bara en dag.

– Det är klart att vi är ledsna och tycker att det är synd. Men det här var det enda möjliga sättet att agera, säger Jonas Eberhard, vetenskaplig sekreterare i Svenska psykiatriska föreningen som står bakom mötet.

– Om man ska vara efterklok kanske vi hade kunnat se att det här var på väg. Vi värderade naturligtvis redan i förväg möjligheten att ställa in. Men läget ändrades ändå ganska snabbt, fortsätter han.

Många av dagens föreläsningar filmas nu och kommer att läggas ut på kongressens sajt.

Förbudet sätter också stopp Onkologidagarna, som skulle ha dragit i gång i Växjö redan nästa vecka.

»Detta är förstås mycket olyckligt, inte minst med tanke på allt arbete som lagts ner i planering och förberedelse. Samtidigt vill vi självklart värna om våra värdefulla medarbetare och i slutändan också de patienter som vi möter inom hälso- och sjukvården«, skriver organisationskommittén på mötets egen sajt.

När beslutet att ställa in fattades hade 470 deltagare från cancervården anmält sig. Enligt organisationskommittén har flera föreläsare och läkemedelsföretag hört av sig och meddelat att de inte får delta i mötet. Av informationen på mötessajten framgår också att flera regioner förbjudit resor utanför länet samt all frånvaro för deltagande i konferenser.

Även Barnveckan, som skulle ha ägt rum i Växjö 30 mars till 2 april, ställs in. Ett möte som närmare 900 personer anmält sig till.

På mötets sajt skriver bland andra Anna Bärtås, tidigare ordförande i Svenska barnläkarföreningen:

»Efter två års roligt och periodvis intensivt planeringsarbete känns det jättetrist men alternativ finns naturligtvis inte«.

Organisationskommittén tittar nu på möjligheten att hålla mötet vid en senare tidpunkt eller att webbsända vissa delar.

Som Läkartidningen tidigare berättat kom redan häromdagen besked om att Nationella mötet i akutsjukvård, Sweets – som skulle ske i dag, torsdag – ställts in. Flera föreläsningar streamades dock online.

FLER NATIONELLA MÖTEN I PIPELINE

  •  Kardiovaskulära vårmötet, 22-24 april i Malmö
  • Neurologiveckan, 4-8 maj i Stockholm
  • Gastrodagarna, 13-15 maj i Borås
  • Infektionsveckan och mikrobiologiskt vårmöte, 26-29 maj i Uppsala