– Läkare bör kontakta patienter som behandlas med Esmya mot myom för att avsluta behandlingen och uppmana dem att rapportera symtom på leverskada. Dessutom bör leverfunktionstest göras enligt rekommendationerna 2-4 veckor efter att behandlingen avslutats, säger Viveca Odlind, gynekolog och senior expert på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Inga nya patienter ska heller sättas in på behandling med det aktuella läkemedlet, betonar Läkemedelsverket.

Uppmaningen kommer efter att EMA ännu en gång påbörjat en granskning av läkemedlet Esmya (ulipristalacetat), som ges till kvinnor med måttliga till svåra symtom på myom.

Det hela väntas vara klart om sex månader och fram till dess återkallas alltså läkemedlet i hela EU.

EMA genomförde redan 2018 en granskning efter att leverskador, inklusive fyra svåra fall som lett till levertransplantation, rapporterats efter användning av läkemedlet.

Eftersom det inte gick att utesluta ett samband mellan behandling med Esmya och skadorna begränsades behandling till endast tre månader inför en planerad livmoderoperation och längre behandling endast hos kvinnor som inte kan opereras.

Samtidigt infördes rutiner för uppföljning av leverfunktionen före, under och efter behandling med Esmya.

Trots åtgärderna har nu har ytterligare ett fall som lett till levertransplantation rapporterats.

Under 2019 fick ungefär 2 000 kvinnor i Sverige Esmya förskrivet. Enligt Läkemedelsverket har inga fall av allvarlig leverskada rapporterats i Sverige.

Myndigheten meddelar också att det inte finns risk för leverskada när det gäller akutpreventivmedel som innehåller ulipristalacetat och ges som engångsdos.