– Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, i pressmeddelandet.

Beslutet om att ett sjukhus får byggas har tagits av Socialstyrelsen. I pressmeddelandet kallas sjukhuset »ett komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser«. Enligt Dagens Nyheter ska det finnas 30 intensivvårdsplatser för coronapatienter.

Bemanningen ska ske genom att »regionens samlade sjukvårdsresurser ska användas inklusive personal från privata vårdgivare«.

I pressmeddelandet konstateras också att behovet av »intensivvårdsplatser för patienter med covid-19 förväntas bli stort under kommande veckor«.

Tanken var tidigare att detta sjukhus, även kallat fältsjukhus, skulle byggas vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men detta har nu ändrats.

– Skälet är att Socialstyrelsen har uppdraget att prioritera var resurserna behövs bäst, de har begärt att det ska upprättas i Älvsjö. Naturligtvis har vi bifallit den hemställan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.