Torun Hall, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa i Region Uppsala, hoppas kunna minska kostnaderna för hyrläkare genom att använda en intern personalpool.

 

Läkartidningen har tidigare berättat om Region Uppsalas planer på en egen personalpool som ska täcka vakanser på vårdcentralerna och minska regionens kostnader för hyrpersonal.

Planen var att personalpoolen skulle vara igång i augusti förra året, men det gick trögt att locka läkare till tjänsterna. Därför gjorde regionen ett nytt försök med att annonsera efter läkare. Ansökningstiden gick ut i februari i år.

– Tyvärr har vi fortfarande inte anställt någon läkare. Men vi har dialog med två stycken som är intresserade. Men det är inte färdigt och det gäller inte anställningar precis nu, utan kanske lite senare under året, säger Torun Hall, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa i Region Uppsala.

Hon tror att svårigheten att locka läkare till poolen återspeglar det allmänna rekryteringsläget, med stor brist på distriktsläkare, snarare än att det skulle handla om att läkarna erbjuds ofördelaktiga villkor.

– Det är förmånligt på vissa sätt, till exempel att restiden räknas som arbetstid om man åker ut och jobbar i länet. Sedan är det en annan typ av jobb. Man hamnar inte in på en vårdcentral och har en lista, utan man ska vara beredd att åka till olika arbetsplatser från dag till dag, eller vecka till vecka. Det kanske kan locka vissa, att man inte har en lista och på så sätt kanske kan vara lite friare.

Torun Hall berättar att regionen för flera år sedan hade en personalpool men att den såg lite annorlunda ut.

– Det var långt före min tid, men då var det en personalpool för väldigt många professioner i primärvården. Nu är det en personalpool för bristyrkena, det vill säga distriktssköterskor, sjuksköterskor och distriktsläkare, vilket är en utmaning.

Torun Hall har dock lyckats rekrytera två sjuksköterskor, vilket gör att personalpoolen faktiskt har kunnat dra igång.

– Vi har gått ut till vårdcentralerna och sagt att de får boka sköterskor nu när vi har anställt ett par. Och vi kommer att fortsätta vad gäller distriktsläkarna. Jag tror att det kan vara så att det gäller att få med en eller två distriktsläkare på tåget. Då kanske det blir lättare för nummer tre och fyra att kliva på.

Det finns inget mål för hur stor personalpoolen ska vara, men enligt Torun Hall finns omkring 30 vakanser för distriktsläkare och ungefär lika många vakanser vad gäller sjuksköterskor och distriktssköterskor.

Ett av målen med personalpoolen var att minska kostnaderna för inhyrd personal. Har ni någon annan strategi för det nu när det går trögt att rekrytera till poolen?

– Det vi försöker med när vi har inhyrda specialistläkare är helt enkelt att anställa dem. Det har funnits hyrläkare som har velat komma till en viss vårdcentral vecka efter vecka, månad efter månad. Då är det klart att vi tar upp en dialog om en fast anställning och diskuterar villkor. Det har faktiskt lyckats i enstaka fall. Det gäller bara att aldrig ge upp.

Läs mer:

Inga läkare har nappat på jobb i Uppsalas nya personalpool

Egen personalpool ska minska hyrnotan på vårdcentraler i Uppsala