– Vi har i dag fattat beslut om att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen får möjligheter att använda de resurser som de behöver. Det kombineras med ett uppdrag till myndigheterna om att de ska utveckla och förstärka det arbete som redan pågår. Det handlar om nationell samordning av smittskydd, om vårdens beredskap, men också om utbildning och övning, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på torsdagen.

Hon konstaterade också att det sprids desinformation om virusutbrottet på nätet och i sociala medier.

– Det är ett hot mot säkerheten. Korrekt och saklig information är samhällets absolut bästa motvapen. Pengarna som myndigheterna får använda kan därför också gå till att utveckla och förstärka deras informationsinsatser, säger Lena Hallengren.

Exakt hur medlen ska tilldelas myndigheterna kommer regeringen att återkomma till.

Senare under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en pressträff.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, framhöll just stärkta informationsinsatser som en sak som pengarna kan användas till direkt.

– En viktig del är att få ut rätt information. Hur vi tillsammans kan informera från myndighetshåll på ett samlat vederhäftigt och trovärdigt sätt, men också att kunna ta fram olika typer av stödmaterial. Det kommer troligen finnas behov av information på olika språk, och vi måste målgruppsanpassa rekommendationer, sa Johanna Sandwall.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, konstaterade att det finns många hål att fylla med de extra pengarna.

– Vi behöver mer resurser för att kunna avsätta fler människor som fokuserar på vad vi behöver göra i nästa steg, så att vi har bra åtgärder på plats som är anpassade till svenska förhållanden, sa han.

Dessutom pekar han på att arbetet kopplat till coronaviruset har omfattande undanträngningseffekter på myndighetens vanliga arbete, vilket behöver kompenseras.

Han berättade också att Folkhälsomyndigheten funderar på hur provtagningarna av personer som misstänks vara smittade kan göras på ett snabbare och enklare sätt.

– Vi har diskuterat möjligheten om de här personerna kan ta prov på sig själva som man gör med en del andra sjukdomar. Då skulle man kunna minska behovet av skyddsmaterial, men sådant behöver valideras och testas.

I dag stod det också klart att det blir Socialstyrelsen som ska representera Sverige i den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsutrustning.

– Det är inte bara Sverige som har den här problematiken, eller ser den framför sig. Det är en global efterfrågan på den här typen av skyddsutrustning och vi behöver gå samman för att se om vi kan säkra försörjningsleden tillsammans inom EU, sa Johanna Sandwall.

Under torsdagen har ytterligare fall konstaterats i Sverige. Totalt finns 60 bekräftade fall i landet.

Senaste artiklarna:

Sjukhusanställd drabbad av covid-19

Jobb efter Italienbesök diskuteras

Folkhälsomyndigheten vill att fler testas för covid-19

Semestern kan avbrytas vid coronakris

Ny översikt ska hjälpa läkare vid behandling av covid-19

Avtal med EU ska säkra tillgången på skyddsutrustning

Folkhälsomyndigheten höjer risknivån för coronaviruset

Studie: Karantän på fartyg ledde till fler coronasmittade

Smittskyddsprofessor: Vi lär snart se en spridning i Sverige

Ytterligare fem fall i Sverige

WHO: Ebolaläkemedel hetaste kandidaten i jakten på behandling