Tommy Berger (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg. Foto: Region Gävleborg

Det mobila teamet i Sandviken började arbeta i måndags, med bemanning dagtid under vardagar och med uppdrag från olika verksamheter inom hälso- och sjukvården.

– Den lösning som vi enats om är att vi står för läkarbemanningen inom teamet med tre specialister som kommer att rulla runt för just det här uppdraget. Det blir i första hand två av mina kollegor och där jag som tredje läkare också kan ta vissa pass, säger Balazs Rethy, som är verksamhetschef för Falck hälsopartners hälsocentral i Sandviken.

Hälsocentralen har närmare 10 000 listade patienter och Balazs Rethy är positiv till det gemensamma åtagandet. De ansvarar för allmänläkarna och distriktsköterskorna kommer från regionens primärvård och kommunens hemsjukvård.

– Eftersom vi har möjligheter att bidra med den kompetensen så växte det fram som en naturlig lösning – om patienten är listad hos oss eller regionen är av underordnad betydelse i det fallet. Det är regionen som valt inriktningen att bygga upp fem mobila team i länet och där kan vi ta ett gemensamt ansvar för att det ska fungera.

Tillsammans ska det nya teamet möta främst äldre patienter i deras hemmiljö. Teamet ska göra bedömningar och utföra vårdinsatser. Ängelholms kommun har varit förebild för samverkansmodellen med en förhoppning om att både minska behovet av sjukhusvård och att kunna möta äldre patienters samlade vård- och omsorgsbehov.

Det kommunala intresset är avgörande när Region Gävleborg bygger ut modellen med mobila team, säger Tommy Berger, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Att Hudiksvall och Gävle var först med mobila team var kanske naturligt som sjukhusorter, men hade också att göra med att Hudiksvalls kommun var pådrivande. Även i Söderhamn och Bollnäs är det aktuellt med mobila team och det är fullt möjligt att vi kan vara igång där mot slutet av året.

Utöver de fem lite större orterna är regionen även öppen för att titta på lösningar som kan passa glesbygdsområden i länet. 

– Men att det ska alltid bygga på att kommunen är en aktiv part. Jag har sett utvärderingar av äldreteam inom andra regioner som lyckats sämre med sitt uppdrag och då har ett grundproblem varit att man jobbat isolerat med regionens resurser.

Balazs Rethy pekar på flera fördelar med ett mobilt team:

– Vi ser att vi med ett mobilt team kan göra vårdinsatser i hemmet i stället för att patienten ska söka sig med ambulans till sjukhus. Vi kan också ge extra stöd i hemmet för en del patienter som på så sätt kan korta sin sjukhustid. En annan viktig grupp blir patienter med oro och ångest som vi kan möta i deras hemmiljö på ett bra sätt.