– Vi har en samhällsspridning i Sverige nu, framför allt i Stockholmsområdet. Det finns inte alls lika mycket signaler i övriga landet, utan det är framför allt i Stockholm och i övriga storstadsområden där man ser så pass många fall som inte kan kopplas till resande och resenärer att vi måste anse att vi har en samhällsspridning, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff på måndagen.

Enligt honom är det dock förmodligen på en låg nivå fortfarande.

– Men vi följer den här utvecklingen väldigt nära.

Detta innebär att det nu är blir »extremt viktigt« att tänka de sårbara grupperna, framför allt äldre.

– Nu är det verkligen läge att se att de inte exponeras för det här.

Mot bakgrund av det anser Folkhälsomyndigheten att det är läge att begränsa besök hos äldre så långt det är möjligt, och att det är läge där äldre personer över 70 år bör överväga att låta bli att gå ut. De kan därför behöva hjälp med att exempelvis handla mat, så att de inte behöver komma i kontakt med andra människor.

– Nu är det nog en period när man inte ska träffa sina gamla släktingar, åtminstone under de närmsta veckorna, eller månaderna. Vi får se hur den här epidemin fortsätter.

Anders Tegnell uppgav också att vi nu är i ett läge där det är bra att minska sociala kontakter även på andra sätt.

– Nu börjar vi komma in ett sådant läge, framför allt i Stockholmsregionen, att de som kan jobba hemma bör göra det. Det kan ha en betydelse för hur utvecklingen ser ut i Stockholm de närmsta veckorna. Det kan vara väldigt viktigt, inte minst för sjukvården, sa Anders Tegnell.

Han framhöll också att det finns ett stort personligt ansvar vad gäller de råd och rekommendationer som finns, inte minst vad gäller att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Vid pressträffen medverkade också Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall. Hon berättade att myndigheten, med stöd av en förordning, har rätt att fördela sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning för vårdpersonal mellan regioner och kommuner.

– Vi bedömer i samråd med kommuner, regioner och andra aktörer var vi ser att behovet är som störst, och där vi behöver samla resurserna för att skapa ett så effektiv smittskydds som möjligt, sa Johanna Sandwall.

Myndigheten ska också se över förutsättningarna för att skyndsamt få igång en egen produktion av materiel i Sverige, både på lång och kort sikt.

Under gårdagen meddelade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att myndigheten har påbörjat ett arbete med att ta fram ett beslutsstöd för prioriteringar med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset.

– Det kommer att krävas medicinska prioriteringar. Här behöver ett nationellt beslutsstöd till professionerna och ansvariga inom regionerna, sa hon vid en pressträff på söndagseftermiddagen.

Tanken är att beslutsstödet ska färdigställas i veckan.

– Det innefattar ju också prioriteringar som har en etisk dimension. Det ska vara ett stöd för professionerna i de prioriteringar som kan komma att bli mycket svåra.

Senaste artiklarna:

Ytterligare tre smittade har dött

Digital coronamottagning ska hjälpa både patient och personal

Johan Styrud: »Väldigt ansträngt läge i Stockholm«