Frågan om att stänga eller inte stänga skolor i Sverige på grund av den uppkomna situationen med covid-19 har diskuterats intensivt under de senaste dagarna. I går var regeringens besked att det inte blir en allmän stängning.

I dag gav regeringen besked i ett pressmeddelande om att den »beslutat om tillfälliga bestämmelser för skolor som efter bland annat beslut från expertmyndighet måste hållas stängda för att förhindra smittspridning«.

Regelverket kan tillämpas vid fyra olika situationer, uppger regeringen och skriver att det »handlar om när en huvudman på grund av coronaviruset håller eller har hållit en skola stängd«.

På grund av att en så stor andel av personalen är frånvarande med anledning av coronaviruset att det inte går att bedriva verksamheten.

Efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning.

Därför att skolan ligger i ett område som Folkhälsomyndigheten beslutat ska vara avspärrat.

Eller på grund av en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

– Med det här beslutet finns regelverk på plats om en enstaka skola behöver stängas, om skolorna i en region behöver stängas eller om skolorna i hela landet behöver stängas. Vi är beredda och regeringen kommer inte att tveka att agera i fall våra expertmyndigheter gör en annan bedömning framöver om hur smittspridningen bäst kan minskas, säger utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.