Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte 2020 hölls i form av ett videomöte. Foto: Jesper Cederberg

Yrkesföreningen Sjukhusläkarna fyller 125 år i år. Men det uppmärksammades inte så mycket som planerat, annat än att mötesordföranden Thomas Zilling avfyrade en party-popper vid inledningen.

Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte hölls nämligen för första gången digitalt, med anledning av det pågående coronautbrottet. Delar av styrelsen, mötets presidium och några andra satt i ett rum i Läkarförbundets lokaler i Stockholm. Övriga mötesdeltagare var med på länk från olika delar av landet i ett videomöte.

Mötet begränsades också från två dagar till en, vilket krävde ett uppsnabbat mötesförfarande. Det blev därigenom inte så mycket diskussion kring motionerna, som klubbades igenom i ganska rask takt enligt styrelsens förslag.

Bland motionerna fanns frågan om att nya sjukhusbyggen ibland är fokuserade på rum för endast en patient – samtidigt som det är vårdplatsbrist.

– Har vi råd med detta, frågade Erik Dahlman, Sjukhusläkarna Lund, retoriskt i dragningen av motionen.

Motionsförfattarna i Sjukhusläkarna Lund lyfte bland annat att Helsingborgs lasarett i allt större utsträckning lämnar de gamla vårdsalarna för flera patienter till förmån för en-patientrum. Enligt sjukhusarkitekterna ska det innebära att antalet vårdplatser på en tidigare standardvårdavdelning har halverats. Föreningen påpekade också att man fått riva väggar på intensivvårdsavdelningarna på Nya Karolinska i Solna, eftersom en-patientrummen blivit för personalkrävande.

Fullmäktige beslutade att Sjukhusläkarna ska prioritera frågan om vårdplatser »genom att argumentera för flexibla rumslösningar, som vid behov tillåter att två patienter kan vårdas i ett en-patientrum«. Föreningen ska också belysa frågan i medierna och i det offentliga rummet i övrigt.

Organisationsförändringar i sjukvården är ett populärt samtalsämne, inte minst på sjukhusen. Till fullmäktigemötet hade också Sjukhusläkarna Uppsala lagt en motion om krav på riskbedömning av patientsäkerheten vid när vården omorganiseras.

De påpekade att det finns föreskrifter om att arbetsmiljön ska riskbedömas vid förändringar i verksamheten, men att motsvarande inte finns för arbetet med patientsäkerheten. Lokalavdelningen tycker därför att Sjukhusläkarna ska försöka få Socialstyrelsen att föreskriva samma krav för patientsäkerheten, som för arbetsmiljön. Fullmäktige höll med och motionen bifölls.

Och det gäller de flesta andra motioner också. 10 av 13 fick helt eller delvis bifall. Samtliga motioner, som finns på Sjukhusläkarnas webbplats, beslutades om enligt styrelsens förslag.

Läs även:

Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte hålls digitalt

Chefer, mat och IT – heta frågor på Sjukhusläkarnas fullmäktige

Karin Båtelson omvald som ordförande för Sjukhusläkarna 

Stockholms sjukvårdsupprop fick ta emot pris från Sjukhusläkarna