Med förslaget på ändringsbudget ska regioner och kommuner kompenseras i efterhand för »extraordinära kostnader« som uppstår inom sjukvården på grund av coronaviruset. Det kan handla om högre kostnader för personal, materiel, smittspårning, laboratorieanalyser med mera.

– Bedömningen för den här kostnaden är just nu en miljard, men det kan också bli en högre kostnad om smittspridningen fortsätter, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på onsdagen.

Några statliga myndigheter kommer också att stärkas ekonomiskt. Folkhälsomyndigheten får 41 miljoner kronor som främst ska gå till personalkostnader. Socialstyrelsen tilldelas 20 miljoner för personal, utbildning och materiel. Myndigheten låneram tredubblas också från 100 miljoner kronor till 300 för att till exempel kunna köpa in skydds- och provtagningsutrustning. Läkemedelsverket får 5 miljoner för att tillsammans med regionerna säkra läkemedelsförsörjningen i landet. 

– Det är viktigt att poängtera att de här tillskotten motsvarar de äskanden vi fått från de berörda myndigheterna, sa Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Regeringen ger också ett ekonomiskt stöd till enskilda genom att slopa karensdagen, vilket gör att sjukpenning betalas från första sjukdagen. Förändringen gäller till en början i sex veckor och beräknas kosta staten 1 miljard kronor per månad. 

– Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet, sa Per Polund (MP), finansmarknadsminister, och poängterade att staten tar ansvaret för den utgiften utan att föra över den på arbetsgivarna.

Därtill höjs anslaget till smittbärarpenningen, vilken betalas till individer som inte är sjuka men måste stanna hemma från jobbet på grund av risken att smitta andra. Stödet till enskilda är tänkt att minska smittspridningen och trycket på vården.

Likt under finanskrisen 2008/2009 ger också regeringen anstånd för företag att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt. Regeringen ger också Almi, det statliga bolag som arbetar med näringslivets tillväxt, ett nytt soliditetsmål som ska ge drabbade branscher och företag större möjlighet att låna pengar.

Hela budgetpaketet beräknas kostar 3 miljarder kronor på utgiftssidan, vilket Magdalena Andersson poängterade mycket väl kan ändras beroende på utvecklingen med smittspridningen. Därtill ligger skattekrediterna, exempelvis arbetsgivaravgifterna som företagen får anstånd med, i storleksordningen tiotals miljarder kronor.