Hittills har drygt 1 900 personer i Sverige testat positivt för det nya coronaviruset. Men eftersom det numera bara är de som anses behöva vård och vårdpersonal som testas finns ett mörkertal. Nu vill Folkhälsomyndigheten få en bild av hur många som är smittade.

– Vi kommer gå ut och testa ett antal personer slumpmässigt för att se hur många som bär på viruset. Island har gjort liknande för någon vecka sedan och det ger en bra ögonblicksbild och åtminstone någon indikation på var på kurvan man befinner sig, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

Förhoppningen är att om två veckor ha ett resultat som kan visa hur smittspridningen har utvecklats och var Sverige ligger på smittkurvan.

– Åtminstone en fingervisning. Det beror mycket på hur det faller ut. Är siffrorna konstiga kan det bli svårt och då får vi kanske göra en runda till innan vi är säkra. Men det är en bra början för att få en bild av hur många som egentligen är smittade i Sverige, säger Anders Tegnell till TT.