Olle Stigwall, överläkare på Capio S:t Göran radiologi i Stockholm, på skidresan i Österrike. Foto: Privat

Olle Stigwall, överläkare på Capio S:t Göran radiologi i Stockholm, kom hem från Schladming natten mot fredag. På lördagen fick han lätt halsont och på söndagen lätt nästäppa och en temperatur på 37,2 grader.

– Symtomen var extrem diskreta, lindrigare än vid en lindrig förkylning, jag kunde inte ens föreställa mig att det skulle kunna vara corona.

Sent på söndagskvällen läste han en artikel i Aftonbladet på nätet om norska skidåkare som insjuknat i covid-19 efter en resa till Österrike. Det fick honom trots allt att ringa 1177 mitt i natten.

– Men de ville absolut inte låta mig testas dagen därpå, jag hade ju inte åkt skidor i något riskområde.

Vad tycker du om att man initialt vägrade låta dig testas?

– Jag kan inte klandra henne, hon följde sina instruktioner. Men när jag sa att hon snart kommer att kunna läsa om smittspridning i Österrike och att jag själv jobbar inom vården så kopplade hon mig till en läkare.

Olle Stigwall fick omedelbart medhåll av sin kollega, inte minst med tanke på att han som röntgenläkare under sina ronder möter en rad andra läkare – som i sin tur möter svårt sjuka patienter.

Han fick en tid för provtagning på måndagen och tog bilen till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för att bli topsad. I tisdags ringde en infektionsläkare och meddelade att han var smittad.

– Det hade kunnat bli besvärligt om jag hade gått till jobbet i måndags. Mina kollegor på S:t Göran är mycket tacksamma för att jag stod på mig och krävde att få bli testad.

Sedan i onsdags känner han sig helt frisk och enligt instruktionen ska man hålla sig hemma en hel vecka efter att de sista sjukdomstecknen är borta. Men faran behöver inte vara helt över.

– Man talar om att vissa kan få svåra symtom på nytt drygt en vecka efter första sjukdomstecknet.

Är du orolig?

– Nej, jag ligger inte direkt vaken om natten. Men sjukdomen är verkligen lömsk, två likartade patienter kan reagera enormt olika, den ena blir svårt sjuk och den andra blir knappt sjuk alls.

Han var i Österrike med ett tiotal kompisar, hälften av dem har känt symtom av olika slag, men har inte testats. Ingen jobbar inom vården, men alla håller sig dock hemma från jobbet.

– De har visat sina arbetsgivare artikeln om mig i Aftonbladet och efter det är arbetsgivarna glada för att de stannar hemma!

I Aftonbladets artikel gör reportern en poäng av att det kinesiska skidlandslaget befann sig i Schladming samtidigt som Olle Stigwall och hans vänner. Men själv tror han inte att smittan kom från kineserna.

– Vi har ju ingen aning, men jag tror mer på själva flygresan då vi också bytte plan i Frankfurt. Det skulle stämma bättre med inkubationstiden, och på flygplatser rör sig ju enormt mycket folk från hela världen.

Ingen från smittspridningen har kontaktat honom, han tror att den tiden är förbi:

– Nu kan vem som helst få det var som helst.

Vad är du mest orolig för framöver?

– Att för många ska bli smittade på samma gång. Att fler kommer att bli smittade är oundvikligt, men folk måste bli sjuka i lagom takt.

Om han blir dålig de närmaste dagarna och behöver intensivvård så räknar han med att sjukvården kommer att kunna ta hand om honom eftersom så få är smittade. Men om någon månad kan det se annorlunda ut.

– Jag befarar att många hundratusen i Sverige kommer att insjukna. Om det sker samtidigt så kommer hälso- och sjukvården inte att klara anstormningen.