Sex kända fall i länet av covid-19 växer till nio under Läkartidningens besök på Sundsvalls sjukhus på torsdagen.
– Vi hade de första fallen i början av veckan och har kunnat dra viss nytta av erfarenheterna från andra regioner med tidiga fall när det gäller vård, smittspårning och kommunikation, säger Hans Boman.
– För tillfället har vi inga tecken på allmän smittspridning och ur det perspektivet har vi ett förhållandevis gynnsamt läge. Alla nio konstaterade fall med covid-19 har smittats i Italien och befinner sig isolerade i sina hem med lindriga symptom.
Nu har coronaviruset bekräftats i alla landets 21 regioner. Men Västernorrland har en likartad situation med övriga regioner i norra Sverige med mindre än tio fall per region.
Hans Boman tror att de nordligare regionerna kan ha fördel av det geografiska läget och en hög andel befolkning i glesbygd vilket kan motverka smittspridning inom länet.
Samtidigt ställer det särskilt krav på vården.
– Vi har tagit ett 60-tal prover fram till nu i slutet av veckan och merparten vid infektionskliniken på Sundsvalls sjukhus, men med viss provtagning även inom primärvården. Det vi gör nu är att starta mobila enheter som bland annat kan möta behovet av provtagning i glesbygd.
Enheter kommer att utgå från hälsocentraler i de västra delarna av länet – från Ånge samt Junsele-Ramsele.
– Vi kommer också att ha en mobil enhet som utgår från akutmottagningen här vid Sundsvalls sjukhus.
Provtagning är för närvarande inte planerad att ske vid övriga sjukhus i länet. Region Västernorrland använder sig av laboratorier i Stockholm och Uppsala.
– Vi får signaler från labb-sidan om att det är svårt att hinna med provtagning och det ser som jag problematiskt. Brist på skyddsutrustning kan också bli ett problem, men hittills har vi klarat att genomföra den provtagning som vi ansett befogad. Det pågår också ett arbete för att kunna analysera proverna här lokalt på sjukhuset men det ligger några veckor bort i tiden innan vi har den förmågan, säger Hans Boman.
Region Västernorrland växlade över till stabsläge i måndags – dagen innan de första fallen av covid-19.
Fram till dess hade en ”utbrottsgrupp” hanterat frågorna kring viruset, men genom stabsläget upplöstes den gruppen och Regionala särskilda sjukvårdsledningen, RSSL, aktiverades för att snabbt kunna följa utvecklingen och vidta åtgärder.
– Den händelseutveckling som varit under veckan kan sägas vara väntad med hemvändare från resor i Italien som vi tagit prover på. Läget är bekymmersamt och vi kan förvänta oss ytterligare fall, men jag ser ändå att vi har goda möjligheter att förhindra allmän smittspridning.
Hans Boman har varit smittskyddsläkare sedan 2003.
– Det är en speciell situation och det närmaste som går att jämföra med är svininfluensapandemin.
(uppdaterad 2020-03-15)