Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ställt krav på masstester för covid-19. Socialminister Lena Hallengren (S) har sagt att regeringen jobbar för att fler ska kunna testas.

– Inom kort kommer vi att återkomma om hur den strategin ser ut, har hon sagt till Sveriges radio.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa vid måndagens presskonferens att Folkhälsomyndigheten arbetar tillsammans med Socialstyrelsen med frågan hur man ska kunna testa fler, ett arbete som redan påbörjats, påpekade han och hänvisade till siffror som presenterades förra veckan.

– Vi har testat fler, kurvan för antalet testade går brant uppåt, som jag visade förra veckan. Det finns säkert potential att testa fler. Men det måste göras under ordnade former. Det är jätteviktigt att vi inte missar den viktigaste gruppen, de som kommer in i hälso- och sjukvården. Det får inte dras bort resurser därifrån, de måste verkligen kunna testas. Man måste också kunna testa personal som jobbar med äldre på olika sätt, och också de äldre. Där finns en bit kvar, så där skulle man definitivt kunna behöva testa mer. Där testar man inte så mycket som man behöver göra, sa Anders Tegnell.

Att testa andra ute i samhället, till exempel ur bemanningssynpunkt i samhällsviktiga sektorer, kan säkert vara effektivt, menar han. Men det får inte gå ut över behovet att testa patienter och personal. Folkhälsomyndigheten håller nu på att ta fram en strategi för att kunna testa bredare.

– Vi håller på att ta fram en strategi. Regeringen har aviserat att det också kommer ett uppdrag inom området. Vi får se hur det ser ut och hur det landar. Vi kommer säkert att jobba vidare med frågan, men det är inte fixat från en dag till nästa. Det är en stor och komplicerad process som vi i så fall startar upp, där man successivt säkert kan öka antalet tester. Men det måste få ta tid så att det inte stör ut det som görs bra i dag, sa Anders Tegnell.

Imorgon onsdag träffar Folkhälsomyndigheten olika berörda aktörer i frågan.

– Nu ska vi ha ett möte på onsdag med flera av de stora aktörerna med stor laboratoriekapacitet och med regionerna. Det handlar inte bara om att ha en labbmaskin, utan man måste ha hela kedjan runt testning på plats för att det ska fungera ordentligt, och det är det man måste diskutera hur man ska få till utan att dra bort resurser från en redan nu hårt belastad hälso- och sjukvård.

I Stockholmsregionen, den värst drabbade regionen i landet just nu, testas i princip ingen personal alls inom hälso- och sjukvården, enligt Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, även om viljan finns.

– Vi vill vara säkra på att vi inte äventyrar resurserna och resursernas uthållighet, säger hon till Sveriges radio Ekot.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren anser att alla som arbetar inom hälso- och sjukvården och som visar symtom borde testas.

– De exponeras särskilt i kombination med att de behövs på jobbet. Om 20 procent ständigt är hemma på grund av symtom blir det tungt att hålla hjulen igång, säger hon.

En utökad testning i andra grupper i samhället ser hon positivt på som ett sätt att nå samhällsekonomiska vinster.