Antalet bekräftade coronafall har passerat 3 000 i Sverige, varav 92 personer har omkommit. Det var siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade på fredagens presskonferens. Att dödstalet till synes ökat kraftigt från torsdagens 42, beror på att sjukvården i Stockholm har gått igenom ytterligare patientfall från den gångna veckan och hittat fler. Det är alltså inte ett hopp från ena dagen till den andra.

Ofta visas två utvecklingskurvor över antalet fall av covid-19: en brant kurva med en hög topp som man till varje pris vill undvika, och en flackare kurva där fallen är mer utspridda över tid.

– Just nu tycker jag att det finns mycket som talar för att vi följer den lite mer flacka kurvan, vi håller tummarna för att det fortsätter vara så, sa Anders Tegnell, som påpekade att det kommer säkrare prognoser från och med nästa vecka.

Stockholm är den region som drabbats hårdast. Men Anders Tegnell lät ändå något hoppfull om den nuvarande situationen i vården.

– Det är pressat i Stockholm, men det finns kapacitet kvar. Och det finns gott om kapacitet kvar i resten av landet.

På Folkhälsomyndighetens inrådan beslutade regeringen på fredagen att förbjuda tillståndspliktiga sammankomster på fler än 50 personer. Det kan jämföras med förbudet mot sammankomster på 500 personer, vilket kom den 11 mars.

På frågan om hur vanliga sådana mindre tillståndspliktiga sammankomster är, och hur effektiv åtgärden därmed är, svarade Anders Tegnell:

– Det är också vår bedömning att det inte är jättemånga tillståndspliktiga sammankomster med mellan 50 och 500 personer. Men vi ser också att det finns ett väldigt starkt signalvärde i detta, så man kommer att tänka på det här även i andra sammanhang.

Folkhälsomyndigheten kommer därför också att ta fram ett allmänt råd som gäller alla sammankomster, inte bara tillståndspliktiga.

Anders Tegnell fick även frågor om Sveriges åtgärder är tillräckliga, något som diskuteras alltmer utomlands, och hur man ska få svenskarna att vara uthålliga i försiktighetsåtgärder som att hålla »social distans« till andra människor.

– Jag säger till en del journalister från andra länder att vi har tänkt mycket på det här; att de grundläggande åtgärder vi vidtar måste vara sådana man kan hålla på med länge. Man kan inte ha skolor och gränser stängda i flera månader och ett samhälle i total lockdown månad efter månad.

I övrigt sjösätter Folkhälsomyndigheten under helgen en grafisk »dashboard« med kartor och statistik över covid-19-fallen i Sverige. Om ett par dagar kommer också den data som presenteras där finnas tillgänglig för nedladdning.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall berättade om flera företags engagemang. Bland annat har Socialstyrelsen nyligen slutit avtal med två medicintekniska företage. Getinge ska leverera 200 respiratorer de närmaste månaderna och Dräger ska producera 200 000 andningsmasker.

Hon passade också på att tacka företag för deras donationer. Däribland finns exempelvis de två kinesiska företagen Geely, som äger Volvo personvagnar, och it-konglomeratet Alibaba, liksom svensk-brittiska Astra Zeneca.

Presskonferensen finns på Folkhälsomyndighetens Youtube-kanal.

 

Läs även:

Sammankomster på över 50 personer stoppas

Läs mer på Läkartidningens samlingssida för covid-19.