Region Värmland har beslutat att medarbetare inom hälso- och sjukvården som varit i norra Italien – eller i andra utpekade riskområden – och som kommit hem för mindre än 14 dagar sedan ska stanna hemma och arbeta på distans, eller vara hemma med lön.

Det framgår av ett pressmeddelande från regionen. Dessa personer uppmanas också vara sparsamma med sociala kontakter på fritiden.

Syftet är förebygga smittspridning inom hälso- och sjukvårdssystemet. Beslutet ska enligt regionen också ses mot bakgrund av att 20 av de 21 konstaterade fallen av det nya coronaviruset i regionen har koppling till norra Italien.

– De flesta av dessa fall har vi hittat genom smittspårning vilket visar att smittspårningen fungerar väl. Men nu ser vi att situationen i norra Italien eskalerat de senaste dagarna och inom hälso- och sjukvården hanterar vi sårbara grupper som vi inte vill utsätta för några extra risker. Därför vidtar vi alla åtgärder vi kan för att inte riskera att få in smittan i vår verksamhet, säger Region Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén i pressmeddelandet.

Regionen bedömer inte att beslutet får några större konsekvenser för regionens hälso- och sjukvårdsverksamhet.

– Det här handlar om att vidta förebyggande åtgärder mot smittspridning och att underlätta för chefer och medarbetare att få likvärdighet i hur vi tänker, säger Lena Gjevert, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.

Wolmer Edqvist, tf HR-chef på Region Värmland, uppger för Läkartidningen att det i nuläget är sju medarbetare inom hälso- och sjukvården som är i karantän.

– Just nu är det inget stort inflöde av sådana medarbetare som vi identifierat, säger han.

Beslutet, som innebär att vårdpersonal ska vara hemma i 14 dagar efter hemkomst från riskområden, gäller tillsvidare.

Samtidigt undersöker Region Västerbotten konsekvenserna av att försätta vårdpersonal som varit i områden med pågående smittspridning i karantän, oavsett om de uppvisar symtom eller inte.

Regionen har beslutat att göra en riskanalys kring ett eventuellt karantänsförfarande.

– Det är en patientsäkerhetsfråga, att personal inte ska riskera att utsätta patienter för smitta. Men det är också en patientsäkerhetsfråga att se vilka konsekvenser det får för vårt personalbehov om anställda sätts i karantän, säger Caroline Helmersson, beredskapssamordnare vid Region Västerbotten, till tidningen Norran.

Enligt ett pressmeddelande från regionen framgår att det i dag finns rutiner som innebär att personal som arbetar patientnära och som rest i drabbade områden ska kontakta vårdhygien för bedömning innan man återgår i arbete.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är hittills att personer som rest i drabbade länder kan leva som vanligt om de inte uppvisar luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber.

Senaste artiklarna:

Regeringen lovar extra pengar på grund av corona

S:t Göran i stabsläge efter oklart fall av covid-19

Inställd sjukvårdsmarsch efter osäkerhet kring coronasmitta

KI ska ta fram coronautbildning för vårdpersonal

Facket behöver inte ge grönt ljus vid avstängning

15 tagna ur tjänst på Danderyd efter coronapatient

Semestern kan avbrytas vid coronakri