Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har 1 203 personer avlidit med covid-19 i Sverige. Totalt har 11 927 fall konstaterats, varav 482 det senaste dygnet.

Vid myndighetens dagliga pressträff betonade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten att det varit påskhelg och man under flera dagar påpekat att siffrorna därför varit svåra att lita på. Men med dagens siffror för nya inrapporterade fall ser han en viss ljusning.

– Just nu så ser det dock ut som att det är en bestående nedgång, så jag är försiktigt positiv. Men jag vågar inte helt utesluta att det är någon form av eftersläpning ännu. Vi får avvakta någon dag till och se att det inte dyker upp fall i efterhand. Men som det ser ut nu så är det positivt att vi inte har gått upp till den höjd vi var innan helgen, säger Anders Wallensten.

När det gäller siffrorna för antalet avlidna i Sverige behöver de ses med mer försiktighet eftersom det råder större fördröjning i rapporteringen, enligt Anders Wallensten.

– Vi ser att vi nu är uppe i 1 203 avlidna, men när de nu fyllts på uppåt så har det inte fyllts på i den omfattning att det skulle tala för någon vidare uppgång eller så. Tvärtom ser det ut som en viss ljusning och vi hoppas att det här håller i sig, men som jag har sagt innan så är det eftersläpning i synnerhet på informationen om antal avlidna.

Vid pressträffen medverkade också Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Hon berättade att det fortsätter att ske en succesiv ökning av antalet disponibla IVA-platser i landet. I dag finns 1 064 disponibla IVA-platser jämfört med 1 046 under gårdagen.

I dagsläget intensivvårdas 525 covid-19-patienter, vilket är något färre jämfört med gårdagen.