Sveriges Kommuner och regioner aktiverade den 3 april på initiativ från Region Stockholm det så kallade krislägesavtalet för Stockholmsregionens intensivvård.

Fler borde följa efter, enligt Läkarförbundet.

– Hur kommer det sig att inte fler tar till krisavtalet? Jag vet inte, och jag ställer mig frågande till varför, sa Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, till TT den 13 april.

Det vore bra för framförhållningen, och det behöver inte bli dyrare, sa hon:

– När det gäller läkare blir det inte så mycket dyrare, läkare går jour på nätter i långa pass. Avtalet går också att använda selektivt, för vissa avdelningar och för viss personal. Därför är det förvånande att det inte används.

Även Vårdförbundet anser att avtalet kan behövas på fler ställen.

– Om arbetsgivaren behöver gå utanför det vanliga avtalet så behövs krisavtalet. Det är därför vi har tecknat det, sa Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, på måndagen.

Region Sörmland, en av de mest pandemidrabbade regionerna i landet, hade på tisdagen ännu inte tagit något initiativ till att aktivera krislägesavtalet.

– Vi håller på och tittar på frågan och utvärderar den. Vi har infört en annan modell för schemaläggning av undersköterskor och sjuksköterskor, säger Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör för Region Sörmland, till Läkartidningen.

Ingen region förutom Stockholm hade på tisdagen begärt hos Sveriges Kommuner och regioner att få aktivera krislägesavtalet, enligt SKR:s pressekreterare Joakim Höjer.