Sjukvården i Sverige har genomfört en stor omställning för att frigöra resurser för att ta hand om patienter med covid-19, inte minst intensivvårdskapacitet.
Detta samtidigt som nödvändig vård, exempelvis akutsjukvård och annan nödvändig vård som inte har med covid-19 att göra, fortsatt måste fungera.
Det innebär att en hel del planerad vård ställts in eller skjutits upp. Därför har Socialstyrelsen nu arbetat fram nationella principer för prioritering av rutinsjukvård under covid-19-pandemin.
– Vi har publicerat ett stöd i arbetet av rutinsjukvården i att prioritera, att flytta sådant som kan göras senare med samma resultat, och därmed frigöra resurser för det som måste ske just nu, sa Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, vid en pressträff på måndagen.
Han betonade att de prioriteringarna fortsatt grundar sig på de principer som gäller sedan tidigare och som är välkända och demokratiskt beslutade.
– De bygger på alla människors värde, den enskildas värdighet och att den som har störst behov av en vårdåtgärd också ska få företräde. Vi vill med dokumentet ta bort eventuella misstankar om att det skulle vara andra principer som gäller just nu.
I dokumentet har Socialstyrelsen tagit fram en särskild modell för nedprioriteringar av viss vård under pandemin, om vårdbehoven skulle överstiga resurserna. Modellen består av fem övergripande prioriteringsgrupper, A till E, där E är den grupp där man bör undvika nedprioritering så långt som möjligt.
I den gruppen anges kirurgi för akut livshotande hälsotillstånd där patienten har en längre förväntad återstående livslängd och insatsen bedöms vara effektiv, som ett exempel.
I grupp A handlar det exempelvis om uppföljning av behandling av kroniska sjukdomar, där patientens hälsotillstånd är under god kontroll, eller uppföljning av multisjuka patienter utan aktuella besvär.
Det finns också exempel på vad som inte ska prioriteras ned enligt modellen. Det gäller bland annat medicinska bedömningar, akut vård, individuella bedömningar, palliativ vård samt vård som är likvärdig med vården vid covid-19.
Tanken är dokumentet att stödja både organisationer och vårdpersonal i hur man kan tänka i en situationen där behoven är större än resurserna.
– Förhoppningen är att det ska vara praktiskt och användbart verktyg för dem som står närmast patienten. Vi tror också vetskapen om att det faktiskt finns fasta principer som är lika överallt och som är samma som tidigare också kan minska risken för den etiska stress som kan uppstå hos personer som måste göra de här prioriteringarna.
Socialstyrelsen tror också att det är viktigt att dokumentet är nationellt för att tillämpningen ska bli likartad över hela landet.
– Men det dokument vi presenterar är inte mer konkret än att de behöver kompletteras med praktiska anvisningar lokalt, sa Thomas Lindén.
Socialstyrelsen har sedan tidigare publicerat ett stöd med nationella principer för prioritering inom intensivvård. Tanken är att de nu publicerade dokumentet ska komplettera principerna om intensivvård.
Thomas Lindén vill dock betona att det under den här perioden är viktigt att akut och nödvändig vård som inte handlar om covid-19 finns och fungerar.
– Det är ett viktigt budskap från oss. Ingen är bortprioriterad till den vård man behöver för att hålla sig frisk. Vården avbokar de besök som inte behöver ske just nu, och som man kan vänta med.
Dokumentet »Nationella principer för prioritering inom rutinsjukvård« finns att ta del av på Socialstyrelsens webbplats.
Vid pressträffen berättade statsepidemiolog Anders Tegnell om läget i Sverige. Enligt de senaste siffrorna har 1 580 personer avlidit med covid-19. Totalt finns 14 777 bekräftade fall, varav 392 har rapporterats det senaste dygnet.
I dagsläget intensivvårdas 543 personer för covid-19.
– Vi kan se att IVA-kurvan är, liksom tidigare, väldigt flack, möjligen med en viss nedåtgång, men trycket på IVA är fortfarande väldigt hårt. Det fortsätter att fungera på en ansträngd nivå, sa Anders Tegnell.
Läs också:
Förtydligade riktlinjer ska hjälpa personal vid brist på IVA-platser
(uppdaterad 2020-04-21)