Under gårdagen rapporterade flera medier att en anställd inom Region Uppsala avlidit efter att ha vårdats för covid-19.

I dag bekräftade Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och sjukhusstyrelsens ordförande, i ett inlägg på Facebook att det rör sig om en person som arbetade på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

»En medarbetare som arbetade på Akademiska sjukhuset avled i fredags efter att ha vårdats för covid-19«, skriver hon i inlägget.

Malin Sjöberg Högrell bekräftar uppgiften för SVT Nyheter Uppsala.

– Det är den informationen som jag har fått, säger hon till SVT.

I ett pressmeddelande bekräftar även Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, att en medarbetare har avlidit. Han framhåller samtidigt att det saknas provtagning som bekräftar coronasmitta, även om personen har vårdats på samma sätt som patienter med covid-19.

– Det är också viktigt att framhålla att personen själv inte har vårdat covidpatienter och att det inte finns någon brist på skyddsutrustning på den aktuella enheten. Det finns alltså anledning att tro att personen har insjuknat av någon anledning som inte är direkt relaterad till arbetet, säger Mikael Köhler i pressmeddelandet.

Enligt de senaste siffrorna från Region Uppsala vårdas 80 patienter med bekräftad covid-19 på Akademiska sjukhuset och två patienter vid Lasarettet i Enköping. Av dessa vårdas 21 patienter på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning.

Hittills har 487 bekräftade fall av covid-19 registrerats i Uppsala län, och sammanlagt har 39 personer avlidit.