Denna webbplats vänder sig till läkare

Sex läkare tar plats i rådgivande referensgrupp

Nu är det klart vilka som utgör Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp med anledning av den pågående pandemin med covid-19.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-04-20)

Sex externa experter ska utgöra Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp, enligt beslut av myndighetens generaldirektör Johan Carlson som publicerats på myndighetens webbplats i dag. Gruppen ska vara ett rådgivande komplement till myndighetens egen expertis och inte fatta egna beslut.

De sex personerna i gruppen är:

  • Tomas Bergström, professor, överläkare, klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska akademin
  • Blenda Böttiger, överläkare, specialist i klinisk virologi, Lunds universitet
  • Hans Fredlund, docent, f d smittskyddsläkare, Örebro
  • Anders Lindberg, f d smittskyddsläkare i Halland
  • Magnus Lindh, professor, överläkare, klinisk virologi, Göteborgs universitet
  • Anders Sönnerborg, professor, överläkare, klinisk virologi, Karolinska institutet

– Vi har träffats fyra eller fem gånger, vi träffas ungefär en gång i veckan, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens presskonferens.

Mötena har gett väldigt mycket, sa han.

– Vi har diskuterat olika ämnen, bland annat äldreboenden och mer åtgärder där, vi har diskuterat mer tekniska ämnen som serologi. Så vi har ett antal ämnen som vi får input i från experter på väldigt många olika områden, både var utvecklingen finns och vad vi kan tänka oss framåt inom de områdena.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-04-20)
Från startsidan

SLS: Inför reglering om vilka som kan vara fast läkarkontakt

SLS: Inför reglering om vilka som kan vara fast läkarkontakt

Möjligheten att verka som fast läkarkontakt i primärvården bör begränsas till främst specialister och blivande specialister i allmänmedicin. Det menar Svenska läkaresällskapet. »Vi vill att man ska möta allmänläkare med hög kompetens«, säger Susanna Althini, som utrett frågan för SLS.

Nordiska rådet för yngre läkare: »Kan lära av varandra«

Nordiska rådet för yngre läkare: »Vi har mycket att lära av varandra«

I helgen möts de nordiska organisationerna för unga läkare i Stockholm. På agendan står bland annat diskussioner om kollektivavtalsförhandlingar, AI och kanske framför allt – att dela erfarenheter. »Vi har mycket att lära av varandra«, säger Ingeborg Henriksen, ordförande för norska Yngre legers forening.

Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – nu återrekryteras sjuksköterskor

Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – sjuksköterskor vänder åter

Kostnaderna för hyrpersonal sjunker på flera håll i landet, efter regionernas krafttag för att minska sitt beroende. Många har i stället valt att ta fasta anställningar. »Det är ett kvitto på att vi lyckats med att satsa på våra egna medarbetare och deras arbetsmiljö«, säger Lena Emanuelsson (SD), ordförande i personalutskottet i Region Gävleborg.

Läkemedelsverket vädjar återigen till läkare angående GLP-1-analoger

Myndighet vädjar återigen till läkare angående GLP-1-analoger

Läkemedelsverket vädjar till läkare att inte skriva ut Ozempic utan godkänd indikation. Myndigheten bedömer att det är det bästa verktyget de har just nu, trots att en tidigare vädjan inte hade avsedd effekt.

Laskerpriset till forskning som revolutionerat behandling av obesitas

Laskerpriset till forskning som revolutionerat obesitasvården

Joel Habener, Lotte Bjerre Knutsen och Svetlana Mojsov tilldelas årets Lasker DeBakey-pris för klinisk forskning. De belönas för forskning som lett till nya behandlingar av obesitas.

En bra Cosmic-start »på det stora hela«

Bra Cosmic-start »på det stora hela«

På torsdagen började Region Örebro län att använda sitt nya journalsystem Cosmic, som första region i den så kallade Sussa-gruppen. »På det stora hela har det fungerat bra«, säger läkarföreningens ordförande Lars Edling.

Checklista kan underlätta samarbetet mellan primärvården och psykiatrin

Checklista kan underlätta samarbetet med psykiatrin

Det är inte ovanligt att primärvården anser att psykiatrin tar över alltför få patienter, medan psykiatrin upplever att patienter remitteras på fel grunder. En ST-läkare i allmänmedicin och en specialist inom psykiatri har därför tagit fram en checklista som ska underlätta samarbetet.

Klart med Skånes nya sjukvårdsdirektör

Klart med Region Skånes nya hälso- och sjukvårdsdirektör

Region Skånes nya hälso- och sjukvårdsdirektör blir läkaren Martin Engström, som bland annat haft motsvarande uppdrag i Halland.

Patient med diabetes avled efter njursvikt – läkemedel borde ha satts ut

Patient med diabetes avled efter njursvikt – läkemedel borde satts ut

En patient som stod på metformin samt kandesartan avled på sjukhus kort efter att hon hade sökt vård för illamående på en primärvårdsmottagning i Mellansverige. Nu har mottagningen gjort en anmälan enligt lex Maria, då läkemedlen borde ha satts ut när hon drabbades av kräkningar. (1 kommentar)

Bara fåtal regioner fick full pott av regeringens Bup-pengar

Bara fåtal regioner fick full pott av regeringens Bup-pengar

I överenskommelsen mellan SKR och regeringen om ökad tillgänglighet i vården kopplades medel till regionerna ihop med krav på att korta köerna i barn- och ungdomspsykiatrin. Efter utbetalningen för första halvåret står det klart att bara ett fåtal av regionerna har lyckats: av den möjliga summan – 245 miljoner – delas bara knappt 142 miljoner ut.

Facket oroat för mindre pengar till sjukvården i budgetproppen

Facket oroat för mindre pengar till sjukvården i budgetproppen

Inga större nya satsningar på hälso- och sjukvården framkom när regeringen överlämnade sin budgetproposition för 2025 till riksdagen i morse. »Vården får totalt sett mindre pengar nästa år«, konstaterar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Enkät: Remisser i pappersform är fortfarande vanliga

Enkät: Remisser i pappersform är fortfarande vanliga i slutenvården

I dagens digitala samhälle skickar fortfarande en knapp tredjedel av regionerna pappersremisser inom slutenvården. Det visar en undersökning som tidningen Sjukhusläkaren har gjort. »Helt orimligt«, anser föreningen Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson, som menar att det rimmar illa med målet att vara världsbäst på e-hälsa 2025. (1 kommentar)

Undersökning från DLF: 88 år till full bemanning inom primärvården

Rapport från DLF: 88 år till full bemanning inom primärvården

Med dagens takt kommer det ta 88 år innan landets primärvård är fullbemannad för att klara Socialstyrelsens mål för fast läkarkontakt. Det menar Svenska distriktläkarföreningen i en ny rapport över läget. »Tempot är alldeles för lågt«, säger föreningens ordförande Ylva Sandström. (1 kommentar)

Svensk studie förklarar varför mäns och kvinnors immunförsvar är olika

Svensk studie förklarar skillnad i män och kvinnors immunförsvar

Svenska forskare kan genom en studie av transpersoner visa könshormonernas roll i att reglera kroppens immunförsvar. Den nya kunskapen förklarar varför det skiljer sig åt hos män och kvinnor. Forskarna hoppas att upptäckten kan användas för att utveckla nya immunologiska läkemedel.

Arbetsmiljöverket avslår fackens krav på Sahlgrenskas IVF-klinik

Arbetsmiljöverket avslår fackens krav på Sahlgrenskas IVF-klinik

I slutet av maj vände sig skyddsombuden på Sahlgrenskas reproduktionsmedicinska mottagning till Arbetsmiljöverket och krävde att arbetsgivaren skulle göra en extern utredning av arbetsmiljön. Nu kommer Arbetsmiljöverkets besked: man avslår skyddsombudens begäran.

Målet hägrar: en svensk läkarlegitimation

Målet för paret från Uzbekistan: svensk läkarlegitimation i Kalix

Läkarparet Shokhida Dadamukhamedova och Umid Dadamukhamedov från Uzbekistan har hittat hem i Norrbotten. Drömmen är att få göra nytta inom sjukvården i deras älskade Kalix, men vägen dit är lång. Första steget är kunskapsprovet för utländska läkare i slutet av september. (1 kommentar)

Beslutat: VGR får eget mobilnätverk

Klart: VGR får eget mobilnätverk

Västra Götalandsregionen investerar 335 miljoner kronor i uppbyggnaden av ett eget 5G-nätverk, som framför allt ska användas inom sjukvården. Det beslutade regionstyrelsen i tisdags.

Lipidsänkande läkemedel minskar överdödligheten vid psykisk sjukdom

Riktlinjer behövs för lipidsänkande läkemedel vid psykisk sjukdom

En stor del av överdödligheten bland personer med allvarlig psykisk sjukdom beror på aterosklerotisk hjärt–kärlsjukdom, som kan förebyggas med blodfettssänkande läkemedel. Ändå finns inga nationella kliniska riktlinjer, konstaterar en rad läkare som även beskriver ett projekt med lokala riktlinjer som uppskattas både av professionen och patienter. (3 kommentarer)